Продължават протестите в Киев срещу правителството
Продължават протестите в Киев срещу правителството / снимка: БГНЕС

Хиляди хора демонстрираха за пети пореден ден в центъра на Киев в знак на протест срещу отказа на украинското правителство да подпише споразумението за асоцииране с ЕС и вместо това да подобри отношенията си с Русия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Около пет хиляди човека се бяха събрали на площад "Независимост", където слушаха музика и песни часове преди вечерния митинг. Вечерта на площада вече имаше около 7 хиляди души.

По-рано днес неколкостотин човека демонстрираха пред сградата на правителството с призив за освобождаване от затвора на бившия премиер Юлия Тимошенко.

През последните дни демонстрациите на привържениците на евроитеграцията на Украйна ставаха на две места в Киев. Днес следобед обаче протестиращите от площад "Европейски" вдигнаха палатките си и се преместиха на площад "Независимост", който през 2004 г. бе център на т. нар. Оранжева революция.

Междувременно бившият украински премиер Юлия Тимошенко призова Европейския съюз да не поставя предварителни условия за подписването на споразумението за асоцииране на бившата съветска република, предаде ИТАР-ТАСС. "Ако под натиска на масовото излизане на украинците на всички европлощади в Украйна и чужбина (президентът Виктор) Янукович в последния момент все пак реши да подпише договора, за което има оскъдна надежда, аз ви моля да подпишете документа без каквито и да било колебания и условия, включително касаещи моето освобождаване", пише Тимошенко в обръщение до европейските лидери, разпространено от дъщеря й Евгения.

Призивът бе отправен в навечерието на започващата в четвъртък във Вилнюс двудневна среща на върха ЕС-Източно партньорство. Украйна трябваше да подпише на форума споразумение за асоцииране с Европейския съюз, но правителството преустанови процеса миналата седмица.

ЕС поставя като предварително условие за сключването на спогодбата изпращането на Тимошенко, която изтърпява присъда от 7 години затвор за злоупотреба със служебно положение, на лечение в Германия.