Полиция и прокуратура работят по горещи следи за банковия обир в Кърджали
Полиция и прокуратура работят по горещи следи за банковия обир в Кърджали / netinfo

„Има съмнение за извършителите на обира на банката, извършен тази сутрин в центъра на Кърджали. Работи се по горещи следи. Проверяват се лица, както от Кърджали, така и гастролиращи", каза на нарочна пресконференция днес в следобедните часове окръжния прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров. По думите му става дума за тежко престъпление, при това в светлата част на деня и за това следствието ще се води от Окръжна прокуратура.

Лазаров нито отрече, нито потвърди дали има задържани лица по случая, но уточни, че се проверяват хора, които евентуално имат отношение към обира. Според него има и трето замесено лице, което е „отцепвало” зоната около банката докато маскираните са прибирали парите.

Вече е уточнена и сумата, която те са откраднали. Става дума за 30 000 лева и за 1000 евро. Другото, което вече е ясно, че днес в банката се е очаквало да пристигне голяма партида евро, но дали това е била целта на обирджиите, според Лазаров все още не е ясно.

Филиалът на „Уникредит Булбанк” в центъра Кърджали бе обран тази сутрин малко след 9 часа. Двама въоръжени и маскирани мъже са нахлули в салона на учреждението, насочили пистолети срещу двете служителки и поискали парите. След като им били предадени, побягнали навън, качили се в автомобила си и изчезнали в неизвестна посока.

Веднага след подадения сигнал на мястото на обира пристигна полиция и окръжният прокурор Светлозар Лазаров.

По-рано днес от банката изпратиха съобщение, според което няма пострадали клиенти и служители на банката. Сумата, която са успели да вземат обирджиите по предварителна оценка на банката е незначителна. След приключване на действията на полицията работата на филриала ще бъде възстановена, уточняват от банката, кредитната институция.

Това е вторият банков обир в Кърджали за последните 15 години. През 1999 г. беше задигната крупна сума от инкасо автомобил, пренасящ заплатите на големите предприятия Оловно-цинков комбинат и "Бентонит". Случаят обаче остана неразкрит.