Промени в наредбата за даровити деца на Димитровград искат родители на танцьори в Звездица
Промени в наредбата за даровити деца на Димитровград искат родители на танцьори в Звездица / DarikNews, Архив

Промени в общинската наредба за финансово стимулиране на даровити деца искат в писмо до кмета на Димитровград Иво Димов, председателя на местния парламент Стефан Димитров и съветниците 91 родители на танцьори от ансамбъл "Звездица".

Те настояват в регламентите за отпускане на стипендии да бъдат включени не само индивидуални изяви, но и групови, като споделят разочарованието си, че при определяне на финансовите стимули за 2013 г. в списъка на одобрените не е попаднало нито едно дете от ансамбъла.

Дейността на ансамблите и групите за народни танци е специфична с това, че тя е групово занимание и индивидуалните изяви, грамоти и награди са изключително малко. Дори при солови изпълнения не се получават индивидуални грамоти и купи, а се награждава целият ансамбъл, пишат родителите.

Друга специфика на сценичните народни танци е, че те не се представят на състезания, а на фестивали. Организацията на фестивалите е сложна и най-голямото постижение е самата покана за участие във фестивала, защото преди да се покани един ансамбъл, той трябва да е доказал своята класа и представителност. Задграничните фестивали, на които се класират нашите деца, са от престижните фестивали на фолклорните съвети към ЮНЕСКО. За съжаление, финансовите ни възможности не позволяват реализирането на повече от една или максимум две покани за фестивал през годината, се казва още в отвореното писмо на родителите. Те изброяват и многобройните международни участия на ансамбъл „Звездица" за последните 3 години, както и че изявите им на местната сцена са включени в културния календар на общината.

Връчването на стипендиите за 2013 г. е насрочено за 16.30 ч. на 18 декември в зала „Гросето" на общината, където кметът Иво Димов ще връчи грамоти на 132 деца и ученици, чиито стипендии варират от 25 лв. до над 500 лв., в зависимост от постиженията. 180 кандидатстваха тази година. Комисията класира 132, като 4 са месечните стипендии, а 128- еднократните в три раздела- „Наука", „Изкуство" и „Спорт". Общо 20 000 лв. са средствата, осигурени от общинския бюджет с решение на съветниците.