Установиха изтичане на лава на образувалия се при вулканична дейност остров
Установиха изтичане на лава на образувалия се при вулканична дейност остров / БГНЕС

Изтичане на лава е било наблюдавано на острова, който се появи на около хиляда километра южно от Токио, съобщи Франс прес, като се позовава на информации и снимки, предоставени от японските власти.

Островът, който все още няма име, е добил приблизително овална форма с 400 метра дължина и 200 метра ширина, като се е увеличил с по 50 метра от двете страни вследствие на засъхнала лава. Изтичането е било наблюдавано от учени и от бреговата охрана, които следят постоянно състоянието на островчето, намиращо се на около 500 метра от необитаемия остров Нишиношима, посочва БТА.

В понеделник двата кратера, които бяха видени миналия петък, са продължавали да бълват пушек, прах и лава. Според специалисти фактът, че лавата изтича и се втвърдява, увеличава шансовете острова да остане над нивото на водата, въпреки опасенията, че той може да изчезне под вълните толкова бързо, колкото и се появи.

"Възможно е все пак изригването да продължи дълго и островът да нарасне още", заяви Йошихико Тамура от Японския център за океанографски изследвания. Правителството реши да изчака да види дали островът ще остане над повърхността и тогава да му даде име.

Отделът по онлайн картография на интернет компанията Yahoo!Japan обаче не изчака и го добави към картата на Япония. Така броят на японските острови стана 6852.