Не е предрешено кой ще строи седми блок на АЕЦ Козлодуй, увери Орешарски
Не е предрешено кой ще строи седми блок на АЕЦ Козлодуй, увери Орешарски / снимка: Sofia Photo Agency
Не е предрешено кой ще строи седми блок на АЕЦ Козлодуй, увери Орешарски
68509
Не е предрешено кой ще строи седми блок на АЕЦ Козлодуй, увери Орешарски
  • Не е предрешено кой ще строи седми блок на АЕЦ Козлодуй, увери Орешарски

Няма предрешаване по отношение на това кой ще строи седми блок на АЕЦ Козлодуй, а правителството ще реши дали да има конкурс за избор на изпълнител, заяви пред журналисти премиерът Пламен Орешарски по време на участието си в Срещата на върха на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която се провежда в Букурещ. Премиерът съобщи, че се обсъжда възможността за изграждане на трети мост над Дунав, между градовете Никопол и Турну Мъгуреле.

Не е предрешено, че американската компания "Уестингхаус" ще строи седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", обясни премиерът Орешарски, но не потвърди, дали ще има конкурс. "Това ще обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор даже", каза министър-председателят.

Не е ясно какво ще се случи с готовия вече руски реактор, който трябваше да бъде част от АЕЦ "Белене". "Един объркан казус, за който сме в арбитраж, но ще се опитаме някак да излезем от тази ситуация", каза министър-председателят.

Орешарски обясни, че има идеен проект за Дунав мост 3 между Никопол и Турну Мъгуреле, и ще се търси публично-частно партньорство за реализирането му. По думите му проектът не е много евтин и затова е излишен лукс да се харчат бюджетни пари, каквито няма. Премиерът допълни, че ще се направи опит да се заинтересуват китайски компании за магистрала "Черно море" и други инфраструктурни съоръжения - тунел под Петрохан, тунел под Шипка, да се види дали ще излезе нещо.

Премиерът Орешарски е провел работна закуска с колегите си от Словения Аленка Братушек и от Унгария Виктор Орбан. На нея е било обсъдено строителството на газопровода „Южен поток", който преминава през трите страни. Правителствените ръководители са решили да излязат с обща позиция по проекта.