Орешарски поиска Румъния да забърза процедурата по ОВОС на АЕЦ „Козлодуй
Орешарски поиска Румъния да забърза процедурата по ОВОС на АЕЦ „Козлодуй / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Орешарски поиска Румъния да забърза процедурата по ОВОС на АЕЦ „Козлодуй"
68503
Орешарски поиска Румъния да забърза процедурата по ОВОС на АЕЦ „Козлодуй"
  • Орешарски поиска Румъния да забърза процедурата по ОВОС на АЕЦ „Козлодуй"

Румъния да започне възможно най-скоро процедурата по оценка на въздействието върху околната среда на АЕЦ „Козлодуй", във връзка с българските планове за изграждане на нови мощности.

За това е помолил министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с румънския премиер Виктор Понта, която се проведе в румънската столица днес.

Срещата е част от участието на българската делегация в Срещата на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Двамата премиери са се договорили за провеждане на съвместно правителствено заседание през февруари догодина, в което ще участва и сръбският министър-председател.

Дотогава трябва да бъдат набелязани големи общи проекти в енергетиката, за които да се търсят китайски инвестиции.

Българският премиер се срещна и с председателя на Камарата на депутатите Валериу Згоня.

Въпреки че премиерът Пламен Орешарски отказа да даде изявление след края на срещата си с румънския си колега, стана ясно, че един от акцентите в разговора им е било постигането на целогодишно корабоплаване по Дунав.

За целта ще се преразгледа споразумението от 1995 година за т. нар. драгиране, а също така се предвижда закупуването на 5-6 плавателни съда, които да почистват реката и да позволяват корабите да се придвижват по нея, независимо от сезонните промени.

На срещата е било обсъдено бъдещото членство на България и Румъния в Шенген, както и предстоящите доклади по мониторинговия механизъм за двете страни.

По думите на премиера Виктор Понта по редица показатели двете държави стоят много по-добре от други членки, и ако се държат заедно, ще имат по-големи успехи.

В тази връзка е договорено в бъдеще двете страни да съгласуват своите позиции и когато е възможно - да излизат с общо становище.

Двамата премиери са се разбрали и за провеждането на двустранен икономически форум.
Във вторник ще бъде открит икономическият форум, съпътстващ Срещата на върха.

В него ще участват над 1000 представители от 16-те държави от Централна и Източна Европа и Китай, като от България участниците са над 40.