Здравната каса започва масови проверки в болниците
Здравната каса започва масови проверки в болниците / снимка: sxc.hu
Здравната каса започва масови проверки в болниците
68486
Здравната каса започва масови проверки в болниците
  • Здравната каса започва масови проверки в болниците

Здравната каса започва проверки в държавни и частни болници, с които има договор, при които е установено завишаване на месечните разходи спрямо средните за лечебното заведение. Това съобщи пред Дарик д-р Иван Кокалов от Надзорния съвет на финансовата институция, като уточни, че решението било взето на заседание на съвета тази сутрин. По този начин, когато се налага, ще може да се установи дали броят на отчетените пред касата хоспитализирани пациенти в дадена болница отговаря на истината.

Друго решение, взето от Надзорния съвет, ще позволи на пациентите да доплащат над сумата, която касата покрива, за да се възползват от по-качествени медицински изделия. Досега, при подобно желание от страна на пациента, му се отнемаше правото да доплати за по-качествено изделие и ако поиска такова, той трябваше да си го закупи изцяло.

Стъпката, която ще позволи на пациентите да доплащат, за да се възползват от по-качествени медицински изделия, ще се реализира с промени в наредба 10 на Здравното министерство, която се отнася до условията и реда, по които Касата заплаща лекарства и изделия, уточни д-р Кокалов: „За да може това да е в действие, искаме Министерството на здравеопазването да ни върне наредба номер 10, те още не са я публикували, за да направим няколко промени, които да дадат възможност това да се случи. Другото, което е, взехме решение, че там, където средномесечният разход на болнични заведения е сравнително по-голям, отколкото досега, ще правим проверки на тези болници, за да видим на какво се дължи това".

По време на заседанието било взето решение и от 1-и декември Здравната каса да осигури лечението на определен брой жени с рак на гърдата, при които действа един определен медикамент. Преди месец ви информирахме, че става въпрос за 16 души, но за всяка от тях необходимият препарат струва по 7000 лева на месец.

„От 1 декември вече Касата си го поема, тъй като вече има средства от новия бюджет. Т.е. този списък от пациенти, те май намаляха - две са се отказали, но колкото и да са и колкото ще се появят, ако имат индикации, Касата поема", добави д-р Иван Кокалов.

От 150 на 300 пък ще бъдат увеличени тест лентите за измерване на кръвна захар, които Здравната каса отпуска на диабетиците, които ползват по повече от 3 пъти на ден различни видове инсулин.