Възстановяват закритите през 2007 г. спешни отделения
Възстановяват закритите през 2007 г. спешни отделения / Sofia Photo Agency
Възстановяват закритите през 2007 г. спешни отделения
68470
Възстановяват закритите през 2007 г. спешни отделения
  • Възстановяват закритите през 2007 г. спешни отделения

Закритите през 2007 г. спешни отделения и спешни болнични комплекси да бъдат възстановени. Това предвижда стратегията за развитие на спешната помощ до 2020 г., разработена от Министерството на здравеопазването. Документът ще бъде предложен за обсъждане до края на годината. За момента не може да се каже колко ще струват за държавата новите спешни болнични комплекси.

Стратегията обхваща периода 2014 - 2020 г. Оптимистичният сценарий предвижда т. нар. болнични комплекси за спешна медицинска помощ да започнат да се възстановяват от 2016 година. По план те ще бъдат общо 6 на брой за цялата страна.

По думите на д-р Максим Гайдев, експерт в здравното министерство, всеки един гражданин, независимо дали има здравни права или не, ще може да използва услугите на тези комплекси: „Всеки един нуждаеш да може да получи тази необходима спешна помощ, независимо от националност, пол, вероизповедание, социален и здравноосигурителен статус".

Гайдев съобщи, че в момента работят 370 екипа на Спешна помощ в цялата страна: „Ние имаме за 370 екипа над 600 линейки, които могат да започнат всеки един момент работа. Успоредно с това, понеже имам статистиката и каква апаратура има в цялата система, бъдете сигурни, че тя също е по 2 на броя на екипите, които работят. За 12-часово дежурство в България е скромното 3,5 повиквания - средно за страната".

Според директора на „Пирогов" доц. Стоян Миланов България надминава някои страни в Европа в услугите на спешната помощ: „Особено оборудването на т. нар. реанимационни екипи, даже са и в повече".