Митрополит Йосиф: Кой може да докаже, че изборите за митрополит струват 510 000 лв.
Митрополит Йосиф: Кой може да докаже, че изборите за митрополит струват 510 000 лв. / БГНЕС, архив

След като Светият Синод касира изборите за варненски и великопреславски митрополит и насрочи нов вот, митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф обясни защо листата с кандидати се запазва същата.

„Оставяме ви в положение да проявите по-голямо внимание, по-голяма взискателност. Нарочно оставихме същата листа, за да ви проверим точно в това - вие, избирателите, знаете ли един друг какви сте, знаете ли кой за кого е гласувал, дали 17-те гласували са получили по 30 000 лв., което прави 510 000 лв.? Кой може да го докаже? Как може да се докаже? И не да си говорим празни приказки пред цяла България и пред целия свят, а го докажете с новия избор. Защото, ако изберете пак дядо Борис, аз ще имам към теб особени думи", обърна се  Йосиф към варненския свещеник отец Василий Шаган, който заедно с още 9 епархийски избиратели оспориха резултати от 17 ноември.  Според митрополита 99% от исканията на протестиращите са сбъднати.

„Преди първия избор писахте за морал, но на 17-ти ноември този морал не беше доказан, а после искате от Синода да докаже този морал. Ние сега го доказахме, докажете го и вие”, каза още митрополит Йосиф.

На извънредното заседание на Светия Синод ловчанският митрополит Гавриил единствен е гласувал за отпадането на епископите Борис и Игнатий от листата с кандидати.