ВИДЕО: Супер Байерн унищожи Борусия – 3:0 за баварците в Дортмунд
ВИДЕО: Супер Байерн унищожи Борусия – 3:0 за баварците в Дортмунд / Gulliver/Getty Images, архив

Байерн Мюнхен победи големия си съперник в Бундеслигата Борусия Дортмунд с 3:0 на неговия „Сигнал Идуна Парк“ и по този начин нанесе огромен удар над „жълто-черните“ в борбата за титлата. След този успех разликата между двата отбора в класирането е вече 7 точки като Борусия дори се смъкна на трето място зад Байер Леверкузен.

Резултатът в Дортмунд бе 0:0 чак до 66-а минута, когато доскорошният любимец на местната публика Марио Гьотце откри резултата и смълча стадиона. Ариен Робен (85') и Томас Мюлер (87') сложиха точка на спора.

Като цяло Байерн заслужаваше победата, но със сигурност Борусия не заслужаваше да загуби с подобен резултат. Мачът очаквано бе в много високо ниво, с достатъчно положения и пред двете врати. Баварците владееха топката в доста по-големи периоди от мача, но в същото време Борусия създаваше опасни атаки, а много от тях не завършиха с гол само заради страхотната игра на Мануел Нойер.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ВИЖТЕ ТУК!

Старши треньорът на „жълто-черните“ Юрген Клоп трябваше да се справя с огромни проблеми с защита след поредните травми – на Матс Хумелс и Марсел Шмелцер. На практика Борусия излезе с напълно експериментална отбранителна четворка като дебют направи новото попълнение Мануел Фридрих. Байерн също имаше проблеми, тъй като заради контузия участие в мача не взе звездата Франк Рибери.

Още в 3-а минута вероятно бъдещият играч на Байерн Роберт Левандовски получи чудесна топка в наказателното поле, но не успя да вкара. След това баварците имаха по-добро начало, но пък между 20-та и 35-та минути Борусия бе по-опасният отбор. В 37-та минута Ариен Робен пусна опасен успореден на голлинията пас, но Марио Манджукич за малко не успя да засече топката, която щеше да влезе във вратата. Меко центриране на Свен Бендер пък мина на сантиметри от гредата, след като Нойер и Левандовски се разминаха с топката.

След почивката Пеп Гуардиола реагира като в 56-та минута пусна в игра Марио Гьотце на мястото на адаша му Манджукич. За Гьотце това бе първо завръщане в Дортмунд след трансфера му през лятото, а местните фенове му показаха какво мислят за него като го освиркаха мощно, а това продължи във всеки един момент, в който немският национал бе с топката.

Гьотце обаче отговори на освиркванията по възможно най-добрия начин – с гол. В 66-а минута той получи пас отдясно от Томас Мюлер, бе оставен сам и с удар с боц в десния долен ъгъл вкара във вратата на доскорошния си съотборник Роман Вайденфелер за 1:0, а Гьотце джентълменски отказа да отпразнува попадението си.

В следващите минути Клоп се опита да промени случващото се с две смени, а Мхитарян пропусна добър шанс, след като бе изведен от Левандовски, но се засуети пред вратата. Страхотен удар на Марко Ройс пък бе спасен от блестящия Нойер.

В 85-а минута Робен получи пас в средата на терена от друга резерва – Тиаго Алкантара. Пред холандеца имаше огромно пространство, той си поведе с глава, след което демонстрира бързия си спринт, а когато бе близо до вратата копна топката брилянтно от малък ъгъл, тя мина над шпагата на Фридрих и плонжа на Вайденфелер, за да се оплете в мрежата за 2:0.

Само 2 минути по-късно всичко вече беше ясно. Робен напредна в полето на Борусия и подаде хитро към Филип Лам, който върна към дузпата. Там бе Томас Мюлер, за когото не бе проблем с прецизен шут да оформи крайното 3:0.