ВИДЕО: Брутален вратарски гаф помогна на Арсенал да дръпне на върха
ВИДЕО: Брутален вратарски гаф помогна на Арсенал да дръпне на върха / GulliverGetty Images

Арсенал постигна изключително ценен успех с 2:0 над един от преследвачите в челото – Саутхемптън в мач от 12-ия кръг на Висшата лига. По този начин „топчиите“ успяха да минимизират ефекта от поражението срещу Манчестър Юнайтед в миналия кръг. Основната заслуга за успеха над „светците“ бе на централния нападател Оливие Жиру, който отбеляза и двата гола, като първият от тях ще тежи изцяло на съвестта на вратаря Артур Боруц.

ВИДЕО ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК!

Двубоят на „Емирейтс“ започна с около 20-ина минути закъснение заради проблеми с лондонското метро, които затрудниха мерките за сигурност. Все пак домакините очаквано натиснаха още от началото, като още в 11-ата минута нацелиха греда. Джак Уилшър показа страхотна техника в наказателното поле, като първо се измъкна от двама защитници, а след това пробва да прехвърли Артур Боруц от доста остър ъгъл. Кълбото обаче кацна върху напречната греда и се върна в игра.

Малко по-късно Аарън Рамзи също разтресе рамката зад полския страж на Саутхемптън, преди последния да сътвори невероятна глупост в наказателното си поле. Негов съотборник му върна топката в пеналта, а Оливие Жиру подгони подаването. Въпреки че разполагаше с достатъчно време да изрита кълбото, Боруц реши да финтира французина, но не успя. Последваха втори и трети кой от кой по-комични опити, след което Жиру най-сетне отне и само търкулна кълбото в празната врата.

Саутхемптън можеше да се върне в мача чрез Адам Лалана и Джей Родригес, но Войчех Шчесни показа класа и отрази ударите им. Към края на полувремето Жиру можеше да удвои, но Лоран Кошчиелни се пробва да засече центриране от фланга преди нападателя и така му попречи да нанесе по-точен изстрел.

Гостите се постараха да стигнат до равенството след почивката, но четири минути преди края надеждите им бяха попарени, след като Жозе Фонте не действа умело в наказателното поле и изработи дузпа за Арсенал. Жиру пое отговорността и за втори път в мача накара Боруц да вади топката от мрежата си.

Така „топчиите“ дръпнаха с 4 точки пред Ливърпул на върха в класирането и имат 28 на сметката си. Саутхемптън остава трети с 22 точки, като още днес може да бъде изпреварен от Челси, който гостува на Саутхемптън.

Висша лига на Англия, 12-и кръг, резултати от днес:

Стоук Сити – Съндърланд 2:0

Нюкасъл – Норич Сити 2:1

Хъл Сити – Кристъл Палас 0:1

Фулъм – Суонси Сити 1:2

Евертън – Ливърпул 3:3

от 19,30 часа: Уест Хем - Челси