Министър Стойнев предлага седмият реактор за „АЕЦ Козлодуй” да е по американска технология
Министър Стойнев предлага седмият реактор за „АЕЦ Козлодуй” да е по американска технология / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Очаквам до края на годината Министерският съвет да вземе решение за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" с американската технология AP 1000. Това каза пред журналисти на Летище "София" министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след пристигането си от работно посещение в САЩ.

След вземане на решение от МС ще се премине към структуриране на финансовия модел и от него ще зависи стойността на проекта, добави министърът. Той прогнозира, че финансовият модел може да бъде изграден за шест месеца, след като Българският енергиен холдинг получи мандат от МС да води преговори с американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse).

Според министъра на икономиката и енергетиката не е нужно да бъде обявяван конкурс за избор на технология за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", защото AP 1000 е технология от ново поколение и по-сигурна от нея няма в света. В САЩ Стойнев бе придружаван от изпълнителните директори на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов, и на Агенцията за ядрено регулиране - Лъчезар Костов, които по време на пресконференцията също дадоха високите си оценки за американския реактор.

В момента все още няма действащи такива реактори, но се изграждат два в САЩ и два в Китай, и докато българският реактор бъде изграден, те вече ще работят, коментира Генов. Той посочи, че технологията използва пасивни системи за защита, при които дори и да се случи най-тежката авария и централата да остане без електрическо захранване, какъвто бе случая в АЕЦ "Фукушима", ядреният реактор AP 1000 може да осигури енергия на системите за сигурност още поне 7 дни. Стойнев пък посочи, че и редица други страни са избрали технологиите за строителство на нови реактори, без да провеждат за това конкурс, предава БТА.

Министър Стойнев съобщи, че е разговарял в САЩ с ръководството на "Екс-Им Банк", които са заявили готовност да финансират част от проекта. Очакванията ни са финансирането да достигне 70 на сто от стойността на инвестицията, каза министърът. Дали ще се търси частен инвеститор, или проектът ще бъде изцяло на БЕХ зависи от финансовия модел и от това дали ще се намери изгодно финансиране, коментира Стойнев. Ако такова има, проектът може и да е на 100 процента собственост на БЕХ, каза той. Възможно е да има държавни гаранции, инвестицията в проекта ще се изплаща чрез продажбата на електроенергия, коментира още Стойнев.

Очаквам подкрепа от всички политически сили за този проект, тъй както той е на българската държава и от него ще се възползва най-вече следващото поколение, заяви Драгомир Стойнев. Животът на реактори АР 1000 е 60 години плюс още 20 години при удължаване на експлоатационния срок, каза министърът. По думите му ако сега не бъдат взети мерки за създаване на нови мощности за производство на енергия, след 15 години положението у нас ще стане драматично. Иван Генов пък посочи, че АЕЦ "Козлодуй" ще има достатъчно средства за удължаване на експлоатационния срок
на работещите сега 5-ти и 6-ти блок на централата, дори и да бъде започнат новият проект.

На въпрос какво ще прави страната ни с поръчания на руската "Атомстройекспорт" ядрен реактор за АЕЦ "Белене", Стойнев заяви, че по проекта "Белене" се води арбитраж и не може да прави никакви коментари, за да не бъдат използвани в съда. Според Стойнев въпросът с проекта "Белене" ще се решава още поне две години.