Сидеров: Гражданските патрули не трябва да са за противопоставяне, а за опазване на реда
Сидеров: Гражданските патрули не трябва да са за противопоставяне, а за опазване на реда / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Атака" подкрепя гражданските патрули, но няма да участва в тях, докато не бъдат законово регламентирани. Това съобщи в предаването „Седмицата" на Дарик лидерът на формацията Волен Сидеров. Той припомни, че партията му вече е внасяла в предишни парламенти своя законопроект за гражданските патрули, той обаче е бил отхвърлян многократно. Сидеров отрече да се готви политическо взаимодействие с инициативата на Николай Бареков - „България без цензура".

За гражданските патрули

„В момента няма законов норматив за такива граждански формирования, но трябва да се направи и е необходимо. Особено по малките селища, където има много битова престъпност, която ние наричаме циганска. Това тормози много хората. Затова от такива доброволни отряди има нужда. А в центъра на София - по принуда, защото сега там е един отворен бежански лагер", заяви Сидеров.

Идеята на гражданските патрули, предложени от националистически партии, е да се наблюдават ключови места, където биха могли да възникнат проблеми. Организаторите на идеята увериха, че те ще имат само наблюдателски функции, че няма да действат на расистка основа и биха се намесили, ако видят несправедливост срещу чужденец на улицата. По думите му тези отряди не трябва да се създават за противопоставяне, а за опазване на обществения ред.

Всичко това може да се регламентира и всеки един български гражданин, който притежава всички възложени права и критерии, може да бъде в такъв отряд, допълни лидерът на „Атака".

„Атака" донякъде подкрепя декларацията, приета на Консултативния съвет за национална сигурност. „Добре е, че влезе текст за прозрачност на сметките на политиците и други текстове, които не бяха първоначално предвидени, но не съм доволен, че становището на съвета не включи едно по-категорично решение за нахлуването на нелегални емигранти, наричани бежанци, пришълци и т.н.", заяви Сидеров.

Бежанците продължават да нахлуват безконтролно, допълни лидерът на „Атака". "Има един неконтролиран поток от емигранти, които търсят Европа, защото там има стандарти. Хората бягат от Сирия, например, защото срещу законното сирийско правителство започнаха терористични атаки от групи, вкарвани от Турция, финансирани от Катар и Саудитска Арабия и въоръжавани, вкарвани в Сирия. Те започнаха този катаклизъм, който сега наричаме криза", допълни Сидеров.

Ще има ли пътуване до Сирия?

По повод готвената делегация за Сирия, лидерът на „Атака" заяви, че са отправили запитване до сирийското посолство от името на партията за посещение, което е било одобрено, а постепенно това е прераснало и в идея за цяла, обединена парламентарна група, която да отиде до там. „Защо да не отиде група до там? Каква е причината да не се отиде? Виждам, че има колебание сред колегите от други парламентарни групи, но от "Атака" нямаме такова колебание за това пътуване. Представители на нашата група ще има, но за мен - не знам, защото имам друго планирано пътуване", заяви Сидеров.

„Ние твърдим, че Сирия има законно правителство, срещу което се правят опити то да бъде свалено и не определяме кой е диктатор и кой не е. Има си закон за легитимно правителство, срещу което има въоръжена провокация, а дали ще падне, или не - това е друг въпрос. На за Сирия сме има традиционно приятелски отвошения много дълго време и смятаме, че те трябва да продължат", допълни той.

Избори и коалиции

На въпрос дали подкрепя избори „3 в 1" - европарламентарни, за национален парламент и за президент - Сидеров заяви, че вече е имало такива избори и те са показали, че този модел не работи. „Когато правиш различни гласувания в един и същи ден, това обърква хората", допълни депутатът.

По думите му, ако има парламентарни избори в момента в страната, ще се възпроизведе почти същият парламент, вероятно с някакви леки промени.

Волен Сидеров заяви категорично, че не би влязъл в коалиция със съюза на Николай Бареков „Чисти ръце". „Нито е ставало дума, нито има такива идеи. Много се говори за морал в политиката, но същност политическият морал е в идеите. Той не е в личностното поведение и идеите на „Чисти ръце", те не са достатъчно формулирани добре. Там виждаме подхвърляне на идеи, но не и строга програма. Когато видя строга програма, мога да кажа тази формация е приемлива или не. Има подхвърляне на идеи в крачка", допълни Сидеров.

За АЕЦ "Белене"

Относно внасянето на проекторешение от „Атака" за размразяване на АЕЦ „Белене", Сидеров уточни, че са внесени няколко проекторешения, които възлагат на правителството да се възстанови проектът.

„Колкото повече ядрени мощности има в България, толкова по-силна държава е", завърши Сидеров.

Целия разговор с лидера на "Атака" Волен Сидеров може да чуете на Radio.DarikNews.bg