От ДПС били против орязването на партийните субсидии
От ДПС били против орязването на партийните субсидии / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Управляващите едва ли ще стигнат до консенсус за намаляване на държавните субсидии за партиите. Въпреки че в БСП има мнения, че догодина парите за политическите формации трябва да бъдат орязани, ДПС е против, показа проверка на в. „Труд".

От ГЕРБ също не бързат да излизат с категорична позиция по въпроса.

Само депутатите от "Атака" са на мнение, че партиите изобщо не трябва да получават държавни пари.

В момента всяка политическа формация, която е спечелила доверието на повече от 1% от избирателите на последния парламентарен вот, взема по 12 лева на глас. Въпросът за намаляването на тази сума предстои да бъде обсъждан при гласуването на държавния бюджет на второ четене през следващите седмици.

Червеният депутат Георги Кадиев е внесъл предложение субсидиите на партиите в парламента да бъдат намалени с 17%, а на тези извън него - наполовина. Националистите предлагат държавата изобщо да не финансира партиите.

"Въпросът предстои да бъде обсъден в групата", коментира соцлидерът Сергей Станишев. Според него обаче не би трябвало промяната на субсидиите да се прави през закона за държавния бюджет, тъй като така най-много ще бъдат ощетени малките партии, което ще се сметне за дискриминация спрямо тях.

Депутати от левицата признаха пред "Труд", че освен предложението на Кадиев в групата имало и други идеи за намаляване на държавното финансиране за партиите. Никой обаче не потвърди дали те са внесени за обсъждане.

Попитан дали ДПС ще подкрепи евентуално намаляване на субсидиите, шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев лаконично отговори: "Не".

Официалната позиция на ГЕРБ е, че нямат категорично решение по въпроса. Според зам.-шефа на парламентарната група на опозицията Димитър Главчев трябва много добре да се помисли, понеже промяната ще засегне не само големите, но и малките партии, които могат да го сметнат за дискриминация.

В момента освен партиите в парламента, субсидии получават още шест формации - Национален фронт за спасение на България, ВМРО-БНД, "Лидер", РЗС, "Движение България на гражданите" и "Глас народен" на Светльо Витков.