България ще строи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с американски реактор
България ще строи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с американски реактор / снимки: БГНЕС

България ще строи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” по американска технология. Това беше договорено във Вашингтон от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Той разгледа най-новия реактор на АР-1000 на компанията „Уестингхаус”, който е известен с изключителните си мерки за сигурност, които не изискват наличието на ток, както го обясни директорът на „Козлодуй” Иван Генов.

Именно такъв реактор трябва да се използва за строежа на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, който да допълни ядрените мощности на страната през следващите 15-20 години, когато от експлоатация бъдат спрени 5-ти и 6-ти блок.

През следващите няколко месеца министър Стойнев ще предложи на правителството да вземе решение за мандат за преговори с „Уестингхаус”. До шест месеца ще има и готов финансов модел за публично-частно финансиране. Ако всичко върви по план през 2016 г. може да започне реална работа по строежа на новите мощности, което отнема още пет години.

България ще строи 7ми блок на АЕЦ Козлодуй с американски реактор
netinfo

Пред Нова телевизия министър Стойнев беше лаконичен относно предложението на „Атака” за възстановяване на строителството на АЕЦ „Белене”. Той напомни, че проектът се разследва от международен арбитражен съд заради жалба от руската компания „Росатомстрой”.

„Всяко мое изявление по темата може да се използва от руската страна”, категоричен беше министърът.

По второто предложение на групата на Волен Сидеров за възстановяването на работата на металургичния комбинат „Кремиковци”, Драгомир Стойнев обеща да покани на среща депутати от „Атака”, за да се запознае с техните мотиви и дали те имат предвид сериозен инвеститор за проекта.

Източник: NovaNews.bg