Идната седмица депутатите ще съобщят дали се отказват от пътуване до Сирия
Идната седмица депутатите ще съобщят дали се отказват от пътуване до Сирия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Идната седмица депутатите ще съобщят дали се отказват от пътуване до Сирия
68459
Идната седмица депутатите ще съобщят дали се отказват от пътуване до Сирия
  • Идната седмица депутатите ще съобщят дали се отказват от пътуване до Сирия

Идната седмица след разговори и с външния министър Кристиан Вигенин българските депутати ще съобщят дали се отказват от поканата да посетят Сирия в рамките на планирано вече бизнес посещение от българска страна.

В интервю за Дарик председателят на групата за приятелство със Сирия в 42-то Народното събрание Страхил Ангелов призна, че има голяма вероятност депутатите да не уважат оправената към тях покана, след като лидерът на Атака Волен Сидеров е разгласил вече информацията за това пътуване, като е поставил на риск сигурността на самите депутати:

„Нямам представа г-н Сидеров на какво се е базирал, когато даде гласност на тази евентуална визита. Трябва да попитате него. Самата покана пристигна при мен вчера, тя идва от Хасковската търговско-промишлена палата, да се присъединя към делегация, която вече е планирана и организирана и която ще се състои с или без мен", заяви Ангелов.

Тепърва предстои да обмислим дали е възможно това пътуване, не е ли. Трябва да уведомя и колегите ми, които са в групата за приятелство в понеделник, допълни той.

„Другата седмица ще имаме яснота дали някой въобще ще пътува, тъй като вече сам по себе си фактът, че това е огласено, предполага и известни рискове за сигурността на тези хора. Сирия в момента не е държава, предпочитана като туристическа дестинация. Подобно пътуване в един момент ще трябва да се състои все пак с оглед на обстоятелството, че и понастоящем в България пребивават доста граждани на тази страна. Не контактувайки си със страната, от която те идват, дори не можем да идентифицираме достоверно тяхната самоличност. Така или иначе в един момент на някакво ниво разговори с тази държава във връзка с бежанския проблем ще трябва да бъдат проведени. Предстои да разговарям с г-н Вигенин. Тези неща не се обявяват никога предварително", каза още Страхил Ангелов.