Здравната система у нас е в практически фалит, заяви министър Андреева
Здравната система у нас е в практически фалит, заяви министър Андреева / снимка: БГНЕС

България е страната в ЕС с най-много болници на глава от населението. В градове като Перник и в Ловеч, например, броят на болничните лица е равен или по-голям от този в София. Има сравнително малки градове, като например Пазарджик, в които преведеният ресурс от НЗОК е по-голям от този за Варна, където в болниците се обслужва почти цяла Североизточна България. Такива парадокси на здравната система у нас разкри пред bTV ресорният министър д-р Таня Андреева по повод разработвана от здравното ведомство методика за определяне на нужния брой болници в страната.

„Това зависи от данните за заболяваемост, възрастта на населението в отделните региони - бавно ще е да се определи какви болници трябват и къде. Но със сигурност до края на март догодина картата ще стане факт. За мен най-важното е не да се зачертаят с молив определени болници като ненужни, а да се въведат еднакви правила за всички лечебни заведения, както и да се подобри предлаганата от тях услуга", обясни Андреева.

По думите й здравната система у нас е в практически фалит - такова било състоянието на редица болници, сред които и тази в Стара Загора. „Цената не я плащат политиците, а пациентите. На този фон, наближаваме 2 млн. здравно неосигурени хора - от тях 1 млн. са в чужбина. От оставащия 1 млн. реално 250 000-300 000 могат да плащат здравните си осигуровки, но не го правят. Именно с тях трябва да се работи. В НАП и Министерството на финансите вече разработват мерки в тази посока", допълни здравният министър.

Тя каза още, че управляваното от нея ведомство, заедно с други държавни и неправителствени институции, работело по програма за борба с демографската криза. „Разработва се програма - това е залегнало и в стратегията за следващия програмен период. Основна политика ще се води за раждаемостта, майките, децата. Трябва обаче на този проблем да се гледа в по-голям контекст. Главно икономическото и социално положение влияе върху решението на хората дали да имат деца - ако хората са безработни, с ниски доходи, е трудно да се постигнат добри резултати. Затова максимален кръг експерти опитваме да привлечем за решаване на проблема", посочи Таня Андреева.

По отношение на здравния статус на бежанците, тя обобщи, че ще има държавно финансиране за всички изследвания, спешна помощ и ваксини за децата до 15 години. Това щяло да струва на хазната над 1 млн. лева - за броя на имигрантите към момента.

По случая с починалия във „Военна рампа" 35-годишен сириец, Андреева увери, че не е имало забавяне на линейката. Смъртта на мъжа настъпила вследствие на инфаркт, не е имало измръзване.