Билетът за градския транспорт в София става карта от Нова година
Билетът за градския транспорт в София става карта от Нова година / снимка: БГНЕС
Билетът за градския транспорт в София става "карта" от Нова година
68429
Билетът за градския транспорт в София става "карта" от Нова година
  • Билетът за градския транспорт в София става "карта" от Нова година

Билетите за градския транспорт в София вече ще сте наричат карти за еднократно пътуване. Промяната се налага заради изменения в Закона за автомобилните превози, според които от януари 2014 година продажбата на всички билети за превоз на пътници трябва да се осъществява единствено чрез касови апарати. Промяната се отнася само до наименованието на превозния документ. Корекции в цената и санкциите няма да има.

По думите на един от вносителите на предложението Зафир Зарков от ГЕРБ чрез тази промяна ще бъдат избегнати големите опашки и неудобства както за шофьорите на автобуси, така и за пътниците. "Това е неприложимо за София и другите големи градове, където има различни видове транспорт, тъй като от една страна би означавало, че трябва да се ползват различни превозни документи за автобус и за останалите видове транспорт, които в София са общо четири. Другата причина е, че силно ще се затрудни обслужването на хората, а оттам и спазването на разписанията на градския транспорт, защото чисто хипотетично си представете на една спирка като Плиска се качват тридесет човека и от тях десет искат да си купят билет, а това означава шофьорът освен билета да издава и касова бележка, което естествено отнема време", каза той.

Според Зарков от Министерството на транспорта гледат благосклонно на идеята, а се очаква да бъде одобрено и предложението за въвеждането на карта за 10 пътувания. Тяхното становище е, че няма проблем това да бъде карта за десет пътувания и промяната да бъде регламентирана в наредбата за превозите на Столична община, каза общинският съветник.

С промяната Столична община ще спести разходите за въвеждането на новата система за таксуване.