Смъртта на бежанец доведе до бунт в лагера във „Военна рампа”
Смъртта на бежанец доведе до бунт в лагера във „Военна рампа” / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Напрежение в лагера във „Военна рампа” след смъртта на сириец
68417
Напрежение в лагера във „Военна рампа” след смъртта на сириец
  • Напрежение в лагера във „Военна рампа” след смъртта на сириец

32-годишен сириец почина тази сутрин в столичния квартал „Военна рампа". Това е вторият случай на смърт в бежански лагер за последните два месеца. Младият мъж, на име Кахтан Омар, е пристигнал в България преди шест месеца от град Камишли с трите си деца и жена си. Тази сутрин, след като се оплакал от болки в рамото, мъжът внезапно паднал на земята и починал.

Смъртта му предизвика бунт в лагера, където в момента живеят 840 бежанци. При размириците пострада полицай, който е настанен в болница.

Сигналът за починалия сириец е подаден в полицията около 10.30 часа. По думите на роднините на Омар обаче, той е починал половин час по-рано. Незабавно след трагичния случай хората се разбунтуваха заради лошите условия в лагера, като повечето от тях се оплакаха от липсата на одеала.

Преводачът на бежанския център Дани Салех уточни, че рано сутринта 32-годишният мъж е поискал да бъде прегледан от лекар, малко след това обаче е бил намерен припаднал в двора на лагера.

Според Салех причината за смъртта на сириеца не е студът, а сърдечен проблем: „Жена му ми каза вчера, че се оплакал, че го боли рамото. Тя го е масажирала вечерта. Сутринта той дойде при мен и ме попита кога ще дойдат лекарите, че имал нужда да го прегледат. Аз му казах, че в 10:00 ч. и дотам. След това го видях припаднал. Сложихме го да легне и чакахме линейка. Линейката, не знам, но мисля, че закъсня половин час. Още не са казали лекарите каква е причината, но не мисля, че е студ".

След като медицинските екипи констатират смъртта на младия мъж, в лагера във „Военна рампа" настъпи паника. Повлияни от трагедията на младото семейство, част от бежанците пожелаха да напуснат кампуса и да протестират пред сирийското посолство. Заради ескалацията на напрежението полицейското присъствие в района се увеличи в пъти.

От СДВР съобщиха, че преди обстановката да се успокои, бежанците са хвърляли камъни по униформените, в резултат на което е пострадал 42-годишен полицай. Той е откаран във ВМА с комоцио.

Пред Дарик братовчедът на починалия Кахтар - Джоан Омар, беше категоричен, че лошите условия в лагера са довели до трагичния инцидент: „Вчера вечерта му дадохме якета, за да се покрие, защото нямаше одеала. Ние също нямаме одеала, а наистина е много студено. Не знам каква е точната причина за смъртта на Кахтар, но студът играя голяма роля. Искаме по-бързо да получим статут, за да можем да напуснем лагера иначе всички ще умрем така".

Въпреки че бежанците от центъра се оплакаха, че линейката е закъсняла драстично, шефът на "Спешна помощ" д-р Георги Гелев заяви, че екипът е пристигнал в центъра пет минути след постъпването на сигнала: „Екипът е пристигнал за 5 минути. Младият сириец вече е бил починал. Не може да се направи предположение от какво е починал мъжът, тъй като няма никакви външни данни, които да говорят за нещо. На 32 години не е логично човек да умира, особено когато си тръгнал да бягаш от собствената си държава. Това не е някой болен на 32 години и починал. Този човек е тръгнал с дете, със семейство".

Категоричната причина за смъртта на младия сириец ще бъде ясна след като резултатите от аутопсията станат готови.

Това е вторият смъртен случай на починал сирийски бежанец в столицата. В края на септември в интеграционния център в "Овча купел" 58-годишна сирийка издъхна десет дни след пристигането си в България. Тогава смъртта на жената стана причина за ескалиране на напрежението сред чужденците.

И в двата случая от Държавната агенция за бежанците отказаха да дадат информация за „Дарик" за обстоятелствата около смъртните случаи, както и какви мерки се предприемат, за да се потуши недоволство на бежанците от лошите условия на живот в центровете.