Остава проблемът с недостига на места в детските градини
Остава проблемът с недостига на места в детските градини / dariknews.bg/архив
Липсват места в детските градини
68379
Липсват места в детските градини
  • Липсват места в детските градини

Над 100 деца не могат да ходят на градина заради липсата на места в Пловдив. По последни данни от класиранията за 250 места се борят 340 малчугани, според ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов.  Работи се по промяна в методиката  за приема в детските градини, като вече е изготвен  работен проект на Общината.

Става дума за повече от 100 деца, които не могат да посещават детските заведения, заяви в ефира на Дарик общинският съветник от БСП Димитрина Вакрилова. Според нея един от съществените проблеми за работещите семейства е, че много деца са записани в първа група, но след това не са приети, защото има детски заведения, които не функционират. Тя даде за пример детска градина „Котаракът в чизми“ в район „Южен”, която все още не работи. В детска градина „Вяра“  в район „Западен“ пък все още не се провеждат занятия и в подготвителната група. Социалистите настояват от критериите за прием да отпадане изискването за платени местни данъци и държат за  равни права при семействата в неравностойно положение, приемните семейства, самотните майки, безработните родители.

Наскоро Комисията за защита от дискриминацията образува преписка по жалба на партия „Синьо единство".  Според сините Наредбата за детските градини е в разрез със Закона за защита от дискриминация и Закона за закрила на детето, защото дава възможност на работещите родители да получат повече точки в процеса на кандидатстване, което пък им дава предимство пред безработните.

Междувременно от Обединение за Пловдив внесоха питане в местния парламент за бъдещето на детските заведения в жилищните блокове, тъй като срокът за тяхното закриване е изтекъл още преди 3 години. Още утре тези градини могат да бъдат затворени и тогава можем да очакваме голямо обществено напрежение, заяви Дани Каназирева.  По данни на Общината  в градa има  7 такива градини с общо 56 групи в тях. Ако бъдат закрити ще трябва да се осигурят нови 30 групи в сегашните детски градини, за да се пренасочат децата.

Над 1000 жалби, сигнали и препоръки от родители са получени по електронната система за прием от старта й през ноември 2012-та . Проведени са вече 14 класирания , в които са включени над 6 500 деца.  За последната година в Пловдив са санирани 24 детски градини, а за следващата остават да се санират още 14, уточни пред Дарик зам.-кметът Стефан Стоянов .  Открити са една градина и една ясла, изготвят се проекти за детски заведения в районите „Западен“, „Източен“ и „Централен“. Изграждането на една нова детска градина струва  3-4 млн. лв., което е непосилно за общината и се надяваме на финансова помощ от държавата, каза още Стоянов.

Чуйте повече по темата в прикачения файл.