Партньорските служби трябва да работят заедно срещу организираната престъпност
Партньорските служби трябва да работят заедно срещу организираната престъпност / снимка: ГЕРБ

Мръсните пари, генерирани от масовия престъпен бизнес и невиждания бум на контрабандата, предимно с горива по западната ни граница по време на югоембаргото, са в основата на възхода на бандитските и полукриминалните групировки в България. Впоследствие тези организации съставиха гръбнака на черния и сивия сектор в българската икономика. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов по време на международната конференция „Сигурност и стабилност в Югоизточна Европа” в Будапеща.

В доклада си по темата „Организираната престъпност и корупцията като заплаха за демокрацията и пречка за европейска интеграция” Цветанов подчерта, че балканските страни преживяха изключително трудно периода на началните години на прехода от авторитарно управление към демокрация, съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ.

„Разбира се, и у нас, както и в другите балкански посткомунистически държави, съществуваха и още има вътрешни фактори, които допринасят за сравнително високите нива на престъпност и корупция на общоевропейския фон. Например в България реформите в сектора „Сигурност” оставиха на улицата много бивши служители на реда, които преминаха на „другата страна”. Освен това не бяха разкрити досиетата на агентите на бившата Държавна сигурност, които заедно с комунистическите кадри успяха да изградят бъдещите олигархични кръгове и запазиха огромно влияние в нереформираните институции в годините на прехода. Това се превърна в основа за корупционните мрежи”, заяви в доклада си Цветанов.

Бившият вътрешен министър отбеляза, че опасното сливане на класическата организирана престъпност с т.нар. „бели якички”, които се занимават с незаконна търговия на акцизни стоки, борсови, ДДС и други данъчни измами, превръща корупцията в особено мощен инструмент в ръцете на организираната престъпност в региона.

Като особено опасна Цветан Цветанов подчерта политическата корупция, свързана с интересите на олигархичния капитал в сферата на енергетиката.

„Посткомунистическите държави, които в стремежа си да прокарат своите енергийни интереси на Балканите, създадоха свое лоби, включващо политически фигури, олигарси, медии, криминални структури и корумпирани държавни служители. Така че на основата на българския опит може да се говори дори за трансгранична политическа корупция. Предполагам, че България не е единствената страна от Югоизточна Европа, в която функционират подобни зависимости", каза още бившият вътрешен министър. Според Цветанов за пресичането на престъпната симбиоза между организираната престъпност и корупцията е необходимо най-вече подобряване на сътрудничеството между правоохранителните органи в региона и обмена на информация. Подобни контакти обаче могат да се градят единствено в условията на доверие между партньорските служби, защото в противен случай това би довело до дискредитирането на правоохранителните системи”, предупреди зам.-председателят на ГЕРБ.

Доклади по темата направиха също депутатът от Комисията по националност сигурност от албанския парламент Месила Дода и депутатът от Комисията по вътрешни работи в германския Бундестаг д-р Ханс-Петер Ул, който е и съветник на канцлера Ангела Меркел по въпросите на вътрешните работи и спряган за бъдещ федерален вътрешен министър на Германия. В изказването си Ул обърна специални внимание на Механизма за сътрудничество и оценка на ЕК по секторите „Сигурност” и „Съдебни реформи” в България и Румъния. Ханс-Петер Ул изрази голямо безпокойство от случващото се в България и тежката политическа ситуация, които автоматично водят до блокиране на институциите и липсата на адекватни политики във връзка с новите предизвикателства, свързани с бежанската вълна от Сирия.