ВИДЕО: Гърция се класира на втори пореден Мондиал след 1:1 с Румъния
ВИДЕО: Гърция се класира на втори пореден Мондиал след 1:1 с Румъния / БГНЕС

Гръцкият национален отбор ще играе на Световното първенство в Бразилия идното лято, след като постигна 1:1 в реванша срещу Румъния от баражите в Зона Европа. Така с общ резултат 4:2 от двата двубоя възпитаниците на Фернандо Сантош успяха да спасят главата на своя наставник.

Бразилският специалист очаквано заложи на контратаките за гостуването в Букурещ, а схемата му с три опорни халфа успя да удържи първоначалния натиск на румънците. В първите минути северните ни съседи имаха сериозен териториален превес и в 6-ата минута Богдан Станку не бе толкова далеч от попадението, но далечният му удар прелетя на метър от страничната греда.

Гръцката отбрана обаче почти не позволи на противника да влезе в наказателното поле, а в същото време играта на тима в предни позиции изглеждаше повече от опасна. В 17-ата минута Хосе Холебас направи чудесен индивидуален рейд и стреля силно към долния десен ъгъл, но вратарят Чиприан Татарушану отрази със страхотен плонж.

В 22-ата минута гостите можеха да открият след пряк свободен удар, който бе засечен с глава от Йоргос Самарас, ала кълбото прелетя покрай лявата греда.

Две минути по-късно трибуните замлъкнаха, след като Василис Торосодис се включи чудесно отляво по атаката и копна топката към Костас Митроглу в наказателното поле, а звездата на Олимпиакос със зверско воле я насочи в долния ляв ъгъл – 0:1.

Румъния изпадна в безтегловност, от която се измъкна едва към края на полувремето, когато Марика получи чудесно подаване в пеналта и стреля без забавяне, но шутът му премина над вратата.

През втората част картината не се промени особено, макар че автоголоът на Торосидис в 56-ата минута върна интригата. Защитникът реагира лошо при едно разбъркване пред вратата на своя тим и вместо да изчисти, прати кълбото в мрежата.

В 65-ата минута Ясмин Латовлевич можеше да изведе Румъния напред, но прекият му свободен удар прелетя малко над вратата на застиналия Канезис.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ТУК!

Гърция обаче умело накъса играта с множество фаулове, които постепенно убиха инерцията на противника, а последният съдийски сигнал беляза класирането на „елините“ за втори пореден Мондиал.