САЩ и Афганистан се договориха за военното присъствие след 2014 г.
САЩ и Афганистан се договориха за военното присъствие след 2014 г. / снимка: Gulliver/Getty Images

САЩ и Афганистан са постигнали споразумение по финалната версия на договора, който ще определи дали афганистанските военни ще могат да останат в Афганистан и след изтичането на 2014 г., предаде Ройтерс, като се позова на афганистански говорител.

Споразумението е постигнато буквално в последния момент, два дни преди афганистанският елит да се събере и да гласува т.нар. пакт за сигурността. Говорителят поясни, че американският президент Барак Обама се е съгласил да напише писмо до афганистанския народ, в което да признае грешките, допуснати по време на войната срещу терора в Афганистан. Писмото ще бъде представено по време на срещата на афганистанските племенни лидери, която започва в четвъртък и ще продължи няколко дни.

Споразумението по пакта е било постигнато в телефонен разговор между американския държавен секретар Джон Кери и афганистанския президент Хамид Карзай, пояснява АФП. Двамата са се разбрали, че американските войски, които ще останат в Афганистан след изтеглянето на силите на НАТО през 2014 г., няма да могат да извършват претърсвания, освен в изключителни случаи, допълва агенцията, като се позовава на високопоставен афганистански представител.

Ако афганистанските племенни лидери одобрят пакта, той ще позволи на афганистанските военни да разчитат на американска подкрепа след изтеглянето на 75 000 военни на НАТО в края на 2014 г., припомня БТА.