Хиляди демонстранти и „щурм” на парламента в 160-тия ден на протести
Хиляди демонстранти и „щурм” на парламента в 160-тия ден на протести / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, Валентин Грънчаров, БГНЕС
Ранобудните студенти шестваха по улиците на София
68366
Ранобудните студенти шестваха по улиците на София
  • Ранобудните студенти шестваха по улиците на София

Масови граждански протести блокираха в сряда центъра на София - синдикалисти, студенти и таксиметрови шофьори излязоха да протестират с различни искания.

Протестът на студентите

Представителите на „Ранобудните студенти" пристигнаха около обяд пред сградата на Народното събрание на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Чуха се обичайните скандирания „Оставка". За кратко се стигна до сблъсъци между полицията и част от протестиращите студенти на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище".

След пристигането на шествието на КНСБ при парламента част от студентите се насочиха към Софийския университет.

При опит да пробият полицейската блокада, студентите бяха изблъскани от полицията обратно.

Жандармеристи веднага пристигнаха на мястото на сблъсъка, като малко след 12:30 часа срещу протестиращите беше поставен троен полицейски кордон.

Малко по-късно студенти, облечени в импровизирани военни униформи, изиграха представление на "щурмуване" на парламента под ръкоплясканията на събралите се.

След това „Ранобудните студенти" поставиха парчета картон по металните заграждения и ги запалиха. Бяха хвърлени и пиратки към сградата на Народното събрание.

Около 15:00 часа част от "Ранобудните студентите" се запътиха към Факултета по журналистика и окупираха двора на сградата. Причината беше, че техен колега е бил задържан, след като влязъл в пререкания с органите на реда и отказал да покаже документите си.

Протестиращите изпълниха пространството около паметника на Васил Левски и след опитите на полицията да ги изтласка от булеварда, се стигна до ескалиране на напрежението. След предупрежденията на полицаите, че може да се стигне до задържания, студентите се върнаха пред сградата на Народното събрание.

Малко след 17:00 часа протестът на „Ранобудните студенти" пред парламента прерасна в шествие.

Протестиращите се разделиха на няколко групи, като част от студентите се заеха с блокиране на някои от ключовите булеварди и улици в центъра на столицата.

По думите им това бил единственият начин да бъдат чути и видяни от управляващите.

Шествието премина през Лъвов мост, бул. „Мария Луиза", бул. „Сливница", Женския пазар.

Имаше идея да бъде затворено и метрото за десетина минути, но в крайна сметка студентите се отказаха от подобна форма на протест.

В крайна сметка демонстрантите обиколиха основните столични булеварди и се върнаха пред парламента.

Въпреки това остана затруднено движението в центъра на столицата. Затруднено беше и придвижването на линейките в централните части на столицата заради протестните действия.

Директорът на Спешната медицинска помощ в София д-р Георги Гелев обясни пред Дарик, че спешните екипи непрекъснато обменят информация за улиците и булевардите, които недоволните блокират, но когато линейка попадне в блокадата, не й оставало нищо друго, освен да чака, докато пътното платно бъде освободено.

 

Хиляди демонстранти и щурм на парламента в 160-тия ден на протести
netinfo

 

Протестът на КНСБ

Около 8000 членове на КНСБ пък шестваха в центъра на София до обяд с искане да бъдат защитени правата на работещите. Те настояваха за редовно изплащане и увеличение на заплатите и плащането на осигуровките.

Ществието на синдикатите се вля в протеста на студентите пред парламента около обяд.

До покачване на напрежението между студентите и синдикатите се стигна за кратко, след като двата протеста се сляха пред парламента, предаде Нова телевизия.

Хиляди демонстранти и щурм на парламента в 160-тия ден на протести
netinfo

Представители на „Ранобудните" обвиниха КНСБ, че измества фокуса от техния протест и попитаха къде са били синдикатите в последните 159 дни.

Малко след 13:00 часа протестът, организиран от КНСБ, приключи.

Лидерът на синдиката Пламен Димитров отправи благодарности пред Народното събрание към хилядите, които се включиха в шествието.

Събралите се бяха категорични, че ако не се изпълнят исканията им, ще продължат с протестите.

Протестното шествие на синдикатите премина под мотото „Работеща България протестира за по-високи доходи”. Основните искания на синдикалистите са за въвеждане на необлагаем минимум или поне за възстановяване на данък общ доход за онези работещи бедни българи, които получават до 400 лева. Сред исканията им е и криминализирането на осигуровки, както и настояване за ръст от 10% на работните заплати в бюджетния сектор.

Сред хилядите протестиращи имаше представители на различни сектори – здравеопазване, миньори, металурзи, земеделци, учители. Много хора пристигнаха от цялата страна, за да се включат в проявата.

Хиляди демонстранти и щурм на парламента в 160-тия ден на протести
netinfo

По-рано шествието на КНСБ спря за кратко пред Министерството на здравеопазването, където протестиращите връчиха декларация с искания. Основното им искане беше за увеличаване на единния разходен стандарт на дете в детските ясли и градини с 18%. Протестиращите миньори и металурзи пък настояха за замразяване на условията за ранно пенсиониране до 2021 г., което означава, че миньорите трябва да продължат да се пенсионират при сегашните условия - 53 години за мъжете и при 10 години стаж.

После шествието се спря и пред Министерския съвет, където също депозираха декларация с исканията си. Там имаше опит за размяна на реплики с контрапротестиращи, които се събират с искане за оставката на президента.

През деня имаше и инцидент с полицай, на който му прилоша по време на протеста и получи гърчове.

Това породи притеснения сред органите на МВР, като в крайна сметка мъжът беше откаран с линейка.

Скромен протест на таксиметрови шофьори

Таксиметрови шофьори от цялата страна пък се очакваше да се съберат пред храм-паметника „Александър Невски”. Въпреки очакванията в проявата да се включат хиляди, по обед едва около 10-тина автомобила бяха в района, макар шофьори от Пловдив, Стара Загора и Варна още вчера заявиха подкрепата и участието си към протеста.

Хиляди демонстранти и щурм на парламента в 160-тия ден на протести
netinfo