Изследват дишането ни безплатно
Изследват дишането ни безплатно / dariknews.bg/ архив

Безплатни изследвания на дишането ще се проведат в клиниката по пулмология на УМБАЛ „ Св. Георги” в Пловдив от 9 до 18 часа днес. Поводът е Световният ден за борба с Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

ХОББ е заболяване на белите дробове, което се характеризира с ограничение на въздушния поток в дихателните пътища - частично или напълно необратимо.

„Това изследване може да спаси живота ви, не подценявайте ХОББ! ”, призовават от Българското дружество по белодробни болести. Статистиката сочи, че 1 на всеки 10 възрастни над 40- годишна възраст вероятно е болен, без да знае.

В световен мащаб, тихият убиец покосява на година 3 млн. души, като само в Европа, броят им достига 300 хиляди. Специалистите прогнозират, че до 2020г. болестта ще бъде третата по ред причина за смъртност в света. Днес, тя убива повече хора от рака на белия дроб и рака на гърдата взети заедно.

Болестта заема приоритетно място сред болестите и в България.  Изследване на Българското дружество по белодробни болести показва, че измежду 3000 рискови пациента от цялата страна, повече от половината имат ХОББ, без да подозират това.

Сред  най-честите причини за заболяемост у нас се нареждат: масовото тютюнопушене(както активно, така и пасивно),  замърсяването на въздуха(като следствие на автомобилния трафик и лошата хигиена на улиците), честите и неправилно лекувани белодробни инфекции, непълноценното хранене и др.

Данните от изследванията сочат, че близо 2/3 от заболелите от ХОББ са в ранен стадий. В тези случаи активната  лекарската намеса води до положителни резултати. Именно затова, от изключителна важност са профилактичните прегледи, категорични са от лекарското дружество.

Освен в Пловдив, безплатни профилактични прегледи за ХОББ ще се проведат и в градовете : София, Варна, Велико Търново, Велинград, Видин, Враца, Габрово, Козлодуй, Монтана, Перник, Петрич, Русе и Сливен.

Информация за болниците, които участват в инициативата, можете да получите тук : http://brsnet.bg/custom_events/svetoven-den-za-borba-s-hobb/