НАП продава злато и сребро за над 1 млн.лева
НАП продава злато и сребро за над 1 млн.лева / НАП

30 кг златни и 8 кг сребърни накити продава НАП Пловдив в два отделни търга, които ще се проведат в един ден – на 26 ноември.

Бижутата са отнети в полза на държавата при предотвратени опити за контрабанда през българо-турската граница край Свиленград и предадени за публична продан на отдел „Държавни вземания“ в териториалната дирекция на НАП в Пловдив.

Между изделията има 53 златни монети от 22 каратово злато, гривни със същата чистота злато, ланци от 18 каратово злато, както и разнообразие от обеци, гривни и пръстени с камъни. Интересно предложение е сребърен колан, тежък 256 грама и оценен на почти 200 лева.

Бижутата са разпределени в общо 35 групи, като една от тях е изцяло от юбилейни сребърни монети – немски, белгийски, австрийски, кубински и холандски, най-старата от които от 1905 година.  В същата група от сребърни изделия са американски долар – емисия от 1935 година, юбилейно плаке от Ватикана и плаке от Олимпийските игри през 1980 година.

Желаещите да участват в търговете, могат да наддават както за една, така и за повече групи изделия. Общата им стойност според първоначално обявените цени е малко над 1 132 000 лева.

Огледи на бижутата се правят последно утре – 20 ноември в Пловдив. Ценови предложения се подават до петък включително, като необходимо условие е внасянето в срок на депозит в размер на 20% от първоначалната тръжна цена на избраната група.