Проектът на туристическата дестинация Поморие за близо 2 млн. лв пред финал
Проектът на туристическата дестинация Поморие за близо 2 млн. лв пред финал / netinfo

Проект „Поморие - туристическа атракция - град на солта, древна история и традиции" е на финална права, след като през март тази година беше направена първата копка на музея по него. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013". Стойността му е 1 млн. 880 хил.лева като има 5% собствено съфинансиране.
Утре в Музея на солта ще се проведе заключителна среща във връзка с изпълнените дейности по него. Участие в нея ще вземат кметът Иван Алексиев, зам.-кметът и ръководител на проека Кунчо Гайдов и представители на екипа по проекта.
Идеята ни е през новия туристически сезон да посрещаме гостите и туристите в Поморие с една нова визия на Музея на солта, една дестинация, която е конкурентна на съседните туристически дестинации, но най-важното е да я превърнем в целогодишна туристическа атракция", коментира кметът Иван Алексиев. По думите му вече има подписан предварителен договор с около 5000 австрийски туристи, които след 25 април ще започнат да посещават самия Музей. „Музеят на солта е единствен у нас и в Европа. Поморийските солници са повече туристическа атракция, колкото производствено предприятие”, добави кметът.

Според него причината е в ниската цена на продукцията, която в момента се изкупува за 19 лева на тон. Според кмета производството на сол в Поморие се е променило само в количеството, но не и в технологията от времето, когато за нея са се водили войни.