Нови експозиции подготви музеят в Попово
Нови експозиции подготви музеят в Попово / Пресцентър община Попово

В Историческия музей в Попово предстои откриването на експозицията „Християнско изкуство от Поповско V-ХІХ век”. Иконописната си колекция музеят започва да събира през 1975 г. от храмовете на Поповската енория. До 2000 г. колекцията е изложена във възстановената възрожденска църква „Св.Архангел Михаил”, след което храмът става действащ, а колекция е прибрана във фондовете на музея с благословията на Русенската митрополия. Частично иконите са показвани в различни изложби, гостували са Германия, в Пантеона на възрожденците в Котел, разказа директорът на музея Пламен Събев.

През годините колекцията се увеличава, като в нея постъпват ценни творби на тревненски майстори от 17-19 в., вкл. автопортрет на зографа Цаню Захариев, както и т.нар. „бити икони” – икони, жертва на верски фанатизъм по време на Руско-турската война през 1877 г.

Днес колекцията, допълнена с ценни експонати от ранното християнство като олтарната маса от християнски храм от V в., бронзови лампи, от средновековието – кръстове енколпиони и пр., матрица за щампи от края на 17 в., църковна утвар и богослужебни книги, маркира по един чудесен начин християнската история на Поповско през последните 15 века.

Експозицията е подредена на първия етаж в централната сграда на музея и ще бъде тържествено открита в сряда, 20 ноември.

Успоредно с нея ще бъде открита и изложбата „Просфора - хляб и литургия”, подготвена от специалисти на Националния етнографски музей при БАН. В нея за първи път се представя колекция от  уникални просфорни печати и обредни хлябове от цялата българска етническа територия. Сред експонатите има печати от 19 и 20 век, които са образци на изящна дърворезба. Част от тях са пристигнали по нашите земи от Света гора, където функционират няколко центъра за тяхната изработка.