Болниците ще могат да отказват помощ на здравно неосигурени пациенти
Болниците ще могат да отказват помощ на здравно неосигурени пациенти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Болниците да бъдат освободени от отговорност да лекуват пациенти, които имат възможност да плащат здравни осигуровки, но не го правят. Това е идея на здравното министерство, по която ще се работи, след като бъдат направени промени в няколко нормативни документа, съобщи във Варна ресорният министър д-р Таня Андреева.

Пациентите, които не плащат за здраве, въпреки че не са социално слаби, ще поемат разноските, ако им се наложи да ползват медицински услуги, а лечебните заведения ще им оказват здравна помощ само при животозастрашаващи състояния.

След като идеята стане факт, болниците няма да имат притеснения да отказват диагностика на болни, които не са осигурени. По този начин ще бъдат избегнати фалити на лечебни заведения, обясни министърът.

До края на март би трябвало да приключи разработването на методиката за Здравна карта, обясни Андреева. В нея ще бъдат заложени много критерии като възраст на населението, инвалидизация, комплексност на здравните услуги и др. В нея няма механизми, по които едни лечебни заведения, в зависимост от собствеността им, да могат да сключват договори със Здравната каса, а други да не, увери министърът. Идеята е да се въведат правила, които преди всичко да защитават пациентите.

„Ако има болници, които да се чувстват в риск, защото не са изпълнили критериите, те имат достатъчно време да го направят”, каза още Таня Андреева.

Тя увери, че пари за инвитро процедури и ваксини - дейности, които преминаха от Здравната каса към министерството, са заделени в бюджета за догодина. Министърът разкри, че иска двойно повече средства за здраве, но обясни, че бюджетът по сектори се прави въз основа на макрорамка, която не позволява отпускането на повече пари.

„В здравеопазването отдавна не са правени сериозни реформи и колкото и пари да се вложат, те ще изтекат без сериозен резултат. Философията на правене на бюджета е бюджет за конкретни програми и политики. Ще има възможност и за работа по оперативни програми”, коментира Андреева.