Благодаря Ви, г-н Станишев!
Благодаря Ви, г-н Станишев! / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Браво на г-н Станишев! С малка подкрепа от ДПС той успя да събере 60 000 българи на контрапротест в подкрепа на кабинета на Пламен Орешарски. БСП по безспорен начин доказа, че протестиращите „футболни агитки” и няколко студента са малцинство. А „демокрацията е диктатура на мнозинството”, ако се облегнем на известната сентенция на Алексис дьо Токвил.

Видяното от митинга на БСП обаче поражда тревожни въпроси. Какво правеха всичките тези автобуси на жълтите павета? И не само там. Автобуси с надпис „случаен превоз” бяха паркирани из целия център на София. Всъщност те задръстваха и повечето стоянки по пътищата към столицата.

Откъде се взеха всичките тези автобуси? И колко струва цялото мероприятие на данъкоплатците?

Отговорът на първия въпрос е лесен. Автобусите докараха хората на площада. Отговорът на втория въпрос също не изисква усилия. Автобусите са взети под наем. И тъй като наличният автопарк на транспортните фирми не е стигнал, управляващите са се обърнали и към туристическите агенции.

И отговорът на последния въпрос не е труден. Наемане на автобус за случаен превоз излиза 1,6-2 лв. на километър. Да приемем, че на площада пред народното събрание в събота е имало 60 000 човека. Ако съдим по предишните контрапротести и митинги на БСП, над 50 000 от присъстващите са били докарани със „случаен превоз”. При средно изминато разстояние от 150 км в едната посока, по груби сметки, само транспортирането на поддръжниците на правителството е струвало около 1 млн. лв.

БСП и ДПС могат да си го позволят. Общо двете партии получават от държавата субсидии в размер на 15,9 млн. лв. годишно. Така че трябва да благодарим на г-н Станишев. Той не само не задръсти София с контрапротестиращи в работен ден, но и можеше да докара далеч повече хора от страната. Т.е. дори спести от парите на данъкоплатците. Благодаря Ви, г-н Станишев!

Тук следва да направим следното уточнение. Това, че хората са дошли с автобуси от провинцията, не означава, че не подкрепят искрено кабинета на Орешарски или най-малкото - БСП. Наистина безплатната екскурзия до София през уикенда за мнозина от тях е едно приятно изживяване, за което не могат да отделят средства от оскъдните си доходи. Но все пак повечето хора на митинга изглеждаха искрени в ентусиазма си.

И за това са налице съвсем обективни причини. Тази година ще има коледни надбавки за пенсионерите - по 50 лв. Малко, но от сърце. А от догодина пенсиите се покачват и ще се индексират по т. нар. швейцарско правило, според инфлацията. Възрастта и стажът за пенсиониране ще се запазят без промяна.

Колко дълго ще издържи пенсионната система при тези условия е друг въпрос, чиито отговор вероятно ще трябва да търсят следващите управляващи.

Минималната заплата също нараства, от 310 на 340 лв. Детската надбавка за второ дете ще се вдигне на 50 лева, като прагът за получаване на помощта ще бъде 350 лева. Това е малък, но добър жест към бедните, многодетни семейства.

Общо за следващата година в бюджета са предвидени рекордни социални разходи от над 11 млрд. лв.

Повечето хора на жълтите павета в събота бяха пенсионери и такива, за които достигането на възраст за пенсия не е далеч. Имаше и доста от братята роми. Всички те ще получат по малко, но от сърце, от бюджета на Пламен Орешарски за следващата година. Наистина, така няма да станат по-богати. В случая по-важен е добрият жест.

Но зад БСП не стоят само бедните, малцинствата и пенсионерите. Партията традиционно се ползва с подкрепата и на големите земеделски производители, които са свикнали с помощта на държавата.

Да не забравяме, че забавянето на субсидиите за зърнопроизводителите беше една от основните причини за оставката на Симеон Дянков като финансов министър и от там и за преждевременното оттегляне на кабинета на Бойко Борисов.

Сегашният финансов министър Петър Чобанов се е погрижил подобни проблеми да не възникват. Авансовото плащане на субсидиите на земеделските производители беше включено в актуализацията на бюджета за тази година. Става въпрос за над 1,1 млрд. лв., които ще бъдат изцяло преведени на земеделските стопани до края на януари. Така че трябва да благодарим на г-н Станишев и за това, че не докара тракторите.

Благодаря Ви гн Станишев
netinfo

Всичките тези добрини на управляващите към хората в България ще вдигнат държавния дълг догодина с 3,4 млрд. лв., до 18 млрд. лв. Това е бял кахър. Тук не са важни парите, важно е добруването на народа или поне на онази част от него, която не протестира срещу правителството.

Ако трябва да бъдем честни, митингът на ГЕРБ в Пловдив не беше много по-различен от този на БСП в София. Наистина беше по-малък, но също така добре организиран и с подсигурен транспорт. Не можем да се сърдим и на г-н Борисов. Водената от него партия все пак е в опозиция и пестеливостта му е разбираема.

На фона на целия този партиен ентусиазъм, остава проблемът с протестиращите. Онези, които излизат всеки ден на жълтите павета от 14 юни насам. Видно е, че те и „ранобудните студенти” са малцинство в държавата на БСП, ДПС, ГЕРБ и „Атака”. Но ако държавата не се вслуша в гласа на това малцинство, нито тя, нито демокрацията в България ще просъществуват още дълго.