В Телиш отново излязоха на протест срещу настаняването на бежанци в селото
В Телиш отново излязоха на протест срещу настаняването на бежанци в селото / снимка: DarikNews.bg, Плевен, архив
В Телиш отново излязоха на протест срещу настаняването на бежанци в селото
68307
В Телиш отново излязоха на протест срещу настаняването на бежанци в селото
  • В Телиш отново излязоха на протест срещу настаняването на бежанци в селото

Над 150 жители на плевенското село Телиш излязоха на мирен протест тази сутрин на главния път София-Русе. Причината е очакваното настаняване на сирийски бежанци в бившето ракетно поделение в селото. Решението за затварянето на пътя е било взето на редовния митинг-протест, проведен по-рано днес в центъра на селото.

Кметът на Телиш Нели Дакова сподели, че към момента няма никаква реакция от страна на правителството, въпреки обещанието на вътрешният министър Цветлин Йовчев при посещението му в района в началото на ноември.

Преди седмица жителите на Телиш изпратиха позицията си до управляващите. Те се заканват, че ще чакат отговор от правителството до 20 ноември, след което ще решават какви ще бъдат следващите им действия.

Сред хората се носят слухове, че в бившето поделение ще бъдат настанени в лагер от закрит тип 4000 души. Местните са притеснени, защото по думите им в там вече се правят ремонти по ВиК системата, което е знак, че там се подготвят условията за настаняване на бежанци.

Твърдата позиция на хората срещу това решение обаче остава непроменена. Барикадата пред бившето поделение в Телиш остава денонощна, както и до момента.

„Ние не сме против бежанците, но смятаме, че подобни лагери трябва да бъдат извън населени места, а бежанците в тях трябва да бъдат в по-малки групи”, коментира председателят на инициативния комитет за протестите в селото Марин Шкодров.