БЕХ е взел 1,3 млрд. лв. заем, за да държи изкуствено ниска цената на тока, твърди Борисов
БЕХ е взел 1,3 млрд. лв. заем, за да държи изкуствено ниска цената на тока, твърди Борисов / снимка: DarikNews.bg

Българският енергиен холдинг /БЕХ/ е взел тихомълком милиард и триста милиона лева заем, за да държат изкуствено цената на тока ниска и да му мисли следващото правителство как ще ги връща. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред кметовете на ГЕРБ от цялата страна на среща в Пловдив. Той припомни и за другия заем от милиард и двеста милиона лева за бюджета, като допълни, че управляващите пропускат една малка подробност - за лихвите, с които, по думите му общата сума достига три милиарда лева, посочва БТА.

Ако изтеглят още четири милиарда, и българският народ продължава да проспива това, положението става сериозно и аз лично ще ви посъветвам да си тръгнете през Терминал 2, допълни партийният лидер. Според Борисов това е катастрофа във финансово отношение, защото тези пари потъват в черна дупки, тъй като нямат възвращаемост. Това не са пари за електронно правителство или за инфраструктура, от които бизнесът и туризмът да печелят, обясни Борисов.

Той призова кметовете да се консултират и търсят помощ по всяко време от всички - депутати, бивши министри, да търсят Цветанов и самия него. Управляващите се опитват да ни диктуват какво да правим, а в същото време ние сме партията, събрала най-много гласове и с кметове в големите градове, каза той допълвайки "и сме в опозиция и това е парадокс".