Костов: Такава нестабилност толкова скоро след съставяне на правителство не е имало
Костов: Такава нестабилност толкова скоро след съставяне на правителство не е имало / снимка: Sofia Photo Agency
Костов: С по-ниско доверие от сегашния кабинет е бил единствено този на Виденов
68302
Костов: С по-ниско доверие от сегашния кабинет е бил единствено този на Виденов
  • Костов: С по-ниско доверие от сегашния кабинет е бил единствено този на Виденов

„Политическият риск пред България е доста сериозен. Докладът за доверието в институциите сочи, че рискът - според доверието в кабинета, е критичен".

Това заяви в „Седмицата" на Дарик Иван Костов.

По думите му изследванията показват, че с по-високо доверие към кабинета спрямо нивата, които се наблюдават към сегашните управляващи, през 90-та година е подал оставка Андрей Луканов. С по-голямо доверие се е ползвал и Бойко Борисов, когато сдаде властта.

„По-зле е било съотношението между доверие и недоверие единствено при Жан Виденов", допълни Костов.

Той е категоричен, че правителството е слязло на нива на липса на подкрепа, които в миналото са предизвиквали правителствена криза.

„Такава нестабилност толкова скоро след съставяне на правителство не е имало. Разбира се, имаше индикации още през февруари, но тези сигнали не са били чути или взети насериозно. Аз лично гледам с отчаяние това, което се случва", каза още Костов.

„За съжаление, в протеста има много нездрави моменти - например някой пише списък, друг размахва пръст, трети атакува стоящия до него, четвърти се заканва на всички - там явно се вижда, че няма лидерство. А без лидерство нито едно човешко начинание не може да успее", добави той.

„Тъжното в този общ капан, в който се намираме, е следното - кой е този разумен човек, който ще си остави работата, кой е този интелигентен експерт, който ще напусне добре платеното си място в частния бизнес и ще отиде да изпълни един обществен дълг, срещу който ще бъде оплюван десетки години впоследтсвие? Как ще се намерят сериозни, смислени, отговорни хора, които са решени да направят тази саможертва?", обясни Костов.

Според него именно заради това се появяват „калинки" навсякъде.

„Просто те са готови да участват в такъв политически проект заради личната си програма, те си имат нещо намислено, стигат донякъде. Но този обществен капан не трябва да се оставя да щракне и в него да попаднат всички политически партии, защото това означава, че там ще се окажат хора, които въобще не са в състояние да произведат отговорни решения, нужни за страната", допълни Костов.