Станишев преброи 60 000 поддръжници, Местан обяви митинга за исторически
Станишев преброи 60 000 поддръжници, Местан обяви митинга за исторически / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Станишев преброи 60 000 поддръжници, Местан обяви митинга за исторически
68299
Станишев преброи 60 000 поддръжници, Местан обяви митинга за исторически
  • Станишев преброи 60 000 поддръжници, Местан обяви митинга за исторически

С общи усилия БСП и ДПС проведоха многохиляден митинг в столицата в подкрепа на кабинета „Орешарски". Демонстрацията, която се състоя в центъра на София само два часа преди мача между „ЦСКА" и „Левски", протече при изключително засилено полицейско присъствие под наслов „Да на свободата, Не на омразата!".

Въпреки че събитието беше насрочено за 12.00 часа, часове преди това в столицата започнаха да пристигат симпатизанти и активисти на двете партии, докарани от различни краища на страната с извънредни влакове и автобуси. Насред морето от партийни знаменца се забелязаха и такива на партия „Атака", но не стана ясно колко са поддръжниците на Волен Сидеров на митинга.

Опорната точка на шествието в подкрепа на управляващите беше и мястото, където по традиция се провеждат и антиправителствените протести - Орлов мост. Движението по „Цариградско шосе" - между „Плиска" и Орлов мост, бе спряно и в двете посоки.

Малко преди 12:00 часа към събралото се множество се присъединиха премиерът Пламен Орешарски, председателят на парламента Михаил Миков, лидерът на ДПС Лютви Местан, както и министри от кабинета и депутати.

Станишев преброи 60 000 поддръжници Местан обяви митинга за исторически
netinfo

На специално изградена трибуна изявление направи първо премиерът Пламен Орешарски. Пред събралите се поддръжници на кабинета той заяви, че ще продължат да са толерантни и да работят за доброто бъдеще на страната: „Не е нужно да мислим еднакво. Ако мислим еднакво, значи никой не мисли достатъчно. За да успеем, ни е необходима вашата подкрепа. Подкрепата на всички, за които просперитета на родината е над личния просперитет".

Изявления направиха и лидерите на ДПС и БСП Лютви Местан и Сергей Станишев, които взаимно си отправиха както поздравления, така и извинения за действия от миналото.

„Този митинг е организиран от БСП и ДПС. Той е политически, но слогънът на този митинг: „Не на омразата" издига митинга над политиката и ви прави велики, защото на фона на омразата, която залива страната, вие издигате гласа на любовта. Велики сте и се прекланям пред вас", заяви Местан.

Станишев се извини публично на българските турци за възродителния процес, а това даде основание на ДПС да обяви митинга за исторически.

„Моята партия - БСП, имаме историческа вина пред българските турци за възродителния процес, за насилствената смяна на имената и се извиняваме за това. Ние уважаваме всяко мнение, ние уважаваме и тези, които протестират срещу кабинета, но ние няма да допуснем шантаж от ултиматуми и няма да допуснем мутрите да се върнат на власт", каза Станишев.

„Тук сме над 60 000 български граждани, защото сме водени от чувството на обич към България. Тук сме, за да чуе цяла България нашата подкрепа за премиера Пламен Орешарски и неговото правителство", добави още червеният лидер.

Станишев преброи 60 000 поддръжници Местан обяви митинга за исторически
netinfo

Малко след 13:15 часа събралите се хора тръгнаха на шествие по бул. „Цар Освободител" към Министерски съвет. Пред Ректората хората от митинг-шествието бяха „поздравени" от противници на кабинета, които скандираха „Оставка", а „Ранобудните студенти" пък се показаха на прозорците на университета и развяха своите знамена.

Последваха обиди и от двете страни за това, че са платени, но плътният кордон от полицаи не допусна да се стигне до физически сблъсъци.

„Тези хора ни управляват. Те не изразяват подкрепа, те са докарани на сила. Като гледам повечето хора, ако те са бъдещето - по-добре да се махаме от тук. Много от младите избягаха заради комунистите. Малко сме младите в България", заявиха протестиращи срещу кабинета „Орешарски".

След като шествието премина покрай сградата на Народното събрание, десетки организирани групи се отцепиха от множеството и поеха по преките на бул. „Цар Освободител", където бяха паркирани автобусите им. На площад "Независимост" поддръжниците на кабинета „Орешарски" се хванаха на хоро, скандирайки „Победа":

„Дойдохме на митинг, за да подкрепим Орешарски, БСП, обичаме го Орешарски, за него гласувах и той е най-добрият премиер засега. Всичко, каквото е направил досега, по-хубаво е направил от другите. Не може на един ден правителство, да го махаме. Те не са го оставили да работи, пък искат да го махат", заявиха симпатизанти на управляващите.

Въпреки че покрай шествието минаха футболни фенове, до насилие не се стигна. Агитките на „Левски" и ЦСКА стигнаха до стадиона, съпровождани от плътни полицейски кордони и в крайна сметка не бяха регистрирани опити за провокации и размирици.

Станишев преброи 60 000 поддръжници Местан обяви митинга за исторически
netinfo

Станишев преброи 60 000 поддръжници Местан обяви митинга за исторически
netinfo