Няма да допусна погром на парламента, категоричен е министър Йовчев
Няма да допусна погром на парламента, категоричен е министър Йовчев / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че в никакъв случай не може да се говори за превишаване на правата и полицаите изключително професионално са си свършили работата по време на протеста на 12 ноември. „Запазиха спокойствие, не употребиха излишна сила и се справиха със ситуацията - не позволиха да бъде извършен погром над парламента", добави Йовчев в отговор на журналистически въпрос по време на посещението си в Елхово. Той бе в района, за да се запознае на място как се прилагат мерките, заложени от правителството в плана за ограничаване на миграционния натиск към България, съобщава БГНЕС.

"Категорично искам да кажа следното: тези хора, които бяха вечерта, не бяха студенти, преобладаващо бяха други хора. Видяхме същите лица, които през септември се опитаха да предизвикат сблъсък с полицията и да съборят съоръженията, които се бяха подготвили с вериги в храстите и които организирано бяха дошли с такава цел. Така че, тук говорим за нещо друго. Мисля, че за никого не е тайна, много ваши колеги го споделиха, че са забелязали, че начинът, по който се развива протестът, има определена организация и тази организация е в такава посока. Пак в тази посока искам да ви кажа, че няма да допусна да се случи така, че да бъде извършен погром на парламента. Колкото е необходимо, толкова сили ще съсредоточим и няма да го допуснем", заяви още Йовчев.

Той беше категоричен, че нито са събирали, нито събират, нито ще събират информация за хората, които протестират: „Напротив, аз лично ще дам всичко от себе си в името на правото на всеки един да излезе на протест и да протестира за своите права и за това нещо да се промени в тази държава. Но ще вложа абсолютно всички сили спрямо тези, които се опитват да нарушат закона, които предизвикват насилие и които искат да разрушат собственост. Няма да допуснем да стане нахлуване в парламента и поругаване на парламента. Така че, в тази посока ще продължим да работим - установяваме лицата, които предизвикват насилие, някои от тях ги предупреждаваме с предупредителен протокол, спрямо други се образуват досъдебни производства. Ще действаме по закон".

В демокрацията има един фундаментален принцип, според който насилието под каквато и да е форма не може да се използва за постигане на политически цели. И това трябва да е ясно на всички. Не можем чрез насилие да правим демокрация или чрез престъпления да налагаме върховенство на закона. Или изповядваме тези ценности и ги следваме докрай, или не можем да се наречем демократи, добави още вътрешният министър.