БАН готви проект за промени в Конституцията и национални цели
БАН готви проект за промени в Конституцията и национални цели / снимка: Sofia Photo Agency

Национални цели за следващите 25-30 години и промени в Конституцията са изготвени в БАН, като до три седмици проектът ще бъде готов и ще бъде предложен на Народното събрание. Това заяви председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров по време на посещението си в обновената хидрометеорологична обсерватория, предаде БГНЕС.

Воденичаров обаче не се ангажира с детайли около проекта за промените в Конституцията, тъй като по него работят юристи.

"През последните години БАН създаде 11 академични центрове в цялата страна, подготвихме национални цели за следващите 25-30 г. Първата им част е свързана с българската духовност, възпитание и образование. Следващата предвижда 5 направления за възвръщане на стопанския живот в страната, както и промени в Конституцията в рамките на едно нормално Народно събрание и подобряване ефективността на съдебната система. До 2-3 седмици черновата на този проект ще бъде готова и ще го предложим на парламента. Ако депутатите утвърдят тези цели, това означава, че през следващите години, който и да ни управлява, ще трябва да ги следва", обясни акад. Воденичаров.

Според него страната ни се нуждае от национални цели. Той посочи, че преди 30 години Южна Корея е била най-бедната страна в света, по-бедна от африканските държави, същото е било и със Сингапур. "Те обаче са изготвили националните си цели, следват ги и се вижда къде са сега. България трябва да има цели, не да търсим помежду си кой колко е лош", подчерта председателят на БАН.

Запитан ще бъде ли достатъчен предвиденият за догодина бюджет, акад. Воденичаров заяви, че БАН е единствената научна организация в България, която иска да получи бюджета си отпреди четири години, когато той е бил 84 млн. лева. Планираният за догодина е 72 млн.лева.