Протестиращи раздадоха извинителни бележки на полицаите
Протестиращи раздадоха извинителни бележки на полицаите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Реформаторският блок осъди полицейското насилие
68265
Реформаторският блок осъди полицейското насилие
Протестиращи раздадоха извинителни бележки на полицаите
  • Реформаторският блок осъди полицейското насилие
  • Протестиращи раздадоха извинителни бележки на полицаите

Протестиращите срещу правителството излязоха пред парламента за 154-та вечер.

Около 150-200 души блокираха за поредна вечер движението по бул. "Цар Освободител".

Полицаи с каски и щитове ги помолиха да се махнат от платното, за да не пречат на движението.

Точно в 18:00 часа започна блокадата на площад "Народно събрание", където се видяха традиционните музиканти с тъпани.

Минути по-късно дойде и полицията, като униформените поискаха протестиращите да не затрудняват движението.

„Полицията упражнява насилие, защото иска да ни махне от мястото, на което сме. Полицаите трябва да бъдат зад огражденията, не пред тях", коментираха протестиращи.

Чуваха се традиционните викове „Оставка".

По същото време в близост до парламента се проведе и митингът на Реформаторския блок срещу полицейското насилие.

„Днес темата е полицейският терор във връзка с това, което се случи в последните дни. Беше нарушена Конституцията, хората бяха нападани, бити - мирни, млади хора, всичко е респект и мачкане. Жалка, тъжна картина. Ние сме декларирали подкрепата си за антиправителствения протест, това което правят за мен, е героизъм, те ще оставят своя отпечатък върху обществото и самите тях. Това, което правим, е в подкрепа на всички тези действия на гражданите, на демократично настроените и тези, които са настроени срещу олигархията и мафията", обясни Корман Исмаилов от Реформаторския блок.

Според него организираният в събота митинг на симпатизантите на БСП ще бъде охраняван от полицаите, за разлика от другите митинги, на които тя „мачка" протестиращите.

Към 21:00 часа движението пред парламента все още беше блокирано. Полицаите направиха жива верига на жълтите павета в посока Орлов мост, за да не се блокира и там движението.

Междувременно протестиращите раздадоха извинителни бележки на служителите на МВР.

„Извинителните бележки са, за да пропуснат тази работа, която тежко им се отразява. Не е редно да се изправят българи срещу българи. В личен разговор много от тях споделят, че искат да се включат в протеста, но законът и шефовете им го забраняват. Редно е да се избере един ден, в който полицаите да се изправят пред шефовете си и да кажат, че няма да изпълняват заповедите на този министър и няма да служат на мафиоти. Да се срине тази власт, защото проучвания показват, че 80% от народа е отвратен от това управление. Все още търсим най-мирния начин, но всяко друго правителство ще е по-малко вредно от сегашното", обясни един от протестиращите.

По думите му изборите ще са скоро, така че е добре, БСП и ДПС си „планират предизборната кампания" с подготвяния в събота митинг.

Около 21:00 часа студентите, които окупираха Ректората, тръгнаха да се прибират в сградата, но пътят им беше блокиран и се върнаха към полицейските автомобили на жълтите павета, където изпяха „Хубава си, моя горо".

Протестиращите бяха категорични, че не искат конфронтации, като протестът протичаше изключително спокойно.