Марияна Хамънова: Зелени работни места е термин, който в България все още не е наложен
Марияна Хамънова: Зелени работни места е термин, който в България все още не е наложен / netinfo

"Зелени алтернативи" е пространството в Дарик радио и DarikNews.bg, в което се дискутират зелени теми като възобновяемата енергия, енергийната ефективност и опазването на околната среда. Ще ни гостуват специалисти и експерти по всички тези въпроси. Тази седмица наш гост е Марияна Хамънова - председател на Фондация „Клийнтех България" и управител на Green Academy („Грийн академи")

Одобряваш ли едно подобно отношение на медиите по зелените теми?

Да. Според мен е много важно, защото медиите градят възпитание, морални ценности. И е много важно да се говори за това. А кога ще стане, кога ще е готово обществото ни - това е дълъг процес и няма да стане от днес за утре, но е важно да се говори, за да има яснота, за да може хората да са информирани. И вече всеки си взема решенията.

Аз дори намекнах, че даже ние журналистите, които би трябвало да сме по-напред, по-образовани, и ние имаме нужда от образование в тази сфера, нали?

Разбира се. Това е нещо, което в последните години се развива страшно активно. Темата за околната среда и по-скоро нашето отношение към ресурсите, които използваме, които на нас ни се струват гратис като въздух, вода, слънце, те не са безплатни. В този смисъл, че ако не се грижим да ги спестяваме и да ги използваме по разумен начин, всяко нещо има своя край.

Много пътуваш, току що се върна от Италия. Как са там нещата в медийно отношение, не толкова от гледна точка на самите процеси сред професионалистите, но медийно. Видя ли, чули подобни неща, загрижено ли е италианското общество за тези проблеми?

Аз бях на едно много голямо изложение, казва се "Екомондо", в продължение на два дни в Римни. Посетих изключително интересни компании, говорихме по различни теми, предимно италиански, но имаше и немски компании, въобще световни лидери. Там темата е много сериозна. Италия има лидерство в различни технологии, свързани с екологичните продукти, и в сферата на водата, и в сферата на обработка на отпадъците. Те са доста напред.

Но добавям, че Северна Италия е един от първенците, които се сочат за пример. Северна Италия и Португалия, стигат до 90% в използването на боклуците и на отпадъците.

Да, абсолютно. Много съм впечатлена, но имаше и медии, ти затова попита. Там медиите отразяват доста активно подобни теми, включително има цели репортажи, които са насочени към образоване на обществото, как се случва, обясняване на процеса. Защото това много липсва. Хората не разбират иновациите в технологии. А е много важно да се разбере социалния ефект.

А тук сякаш трябва да им се молиш на журналистите да дойдат на подобни събития, нали?

Да, защото не е толкова интересно, няма сензация. Но в същото време има нужда да се говори за това и да се обясни на човешки и прост език, не на инженерен и технически. Наистина технологиите са за това, за да направят живота ни по-лек, по-устойчив. Така че наистина трябва да се говори повече за това.

А най-вече с мисъл за тези след нас. Не сме тук само ние. След това ще имаме деца, те ще имат техни деца. И бензинът може би наистина някой ден ще свърши, вятърът може да свърши или слънцето, не се знае. Те са от хилядолетия, но нищо не се знае.

Така е.

Да започнем разговор за събитието, което ще представиш в "Зелени алтернативи" на Дарик - "Зелена кариера". Какво пише на визитната картичка на "Зелена кариера"? Кога, къде и какво ще представлява?

Събитието "Зелена кариера" е продиктувано от тези теми, свързани с нашето участие във всички тези процеси. В световен мащаб професиите, които са свързани в устойчивите сектори, така да ги кажем, се развиват много добре. И професионалисти в тези сектори започват много активно да се търсят вече и в България. Затова решихме да наречем събитието "Зелена кариера". Целта му е да събере на едно място представители на компании, които имат вече подобни изградени политики или продукция, или нещо, което много силно ги свързва със зелената тема от една страна, а от друга страна млади професионалисти, които завършват такива магистърски програми в университети. И на трето място, да не забравим самите университети, които в последните 2-3 години въведоха много магистърски програми, насочени към еко икономика, ВЕИ, или корпоративна социална отговорност. Теми, които са много в зелената икономика и трябва да се направи връзката малко по-добре. Тоест работодателите да разберат, че има такива специалисти, а самите специалисти да знаят къде могат да се реализират.

Рубриката "Зелени алтернативи" се осъществява в партньорство със сдружение "Съюз на производителите на екологична енергия-BG", сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност. Популяризира дейности в областта на възобновяемите и алтернативни източници на енергия, развива и реализира инициативи в областта на енергийното производство Сдружението осъществява и развива двустранни и многостранни връзки с органи, организации, дружества и лица в България и чужбина за изпълнение на своите цели.

Чуйте целия разговор:

 

Ти и твоите колеги се опитвате упорито да наложите в България термина "зелени работни места". Какво е това? Това са хора, които ще се грижат за зелената политика в компанията или ще изпълняват типични функции? Ако в една голяма телекомуникационна компания има хиляди батерии, които за един ден или за месец се оставят, за да бъдат после съхранени и извозени, връзка с други фирми. Това ли е нещото? Така ли да го разбираме или е по-тясно разбирането "зелени работни места"?

"Зелени работни места" е термин, който в България все още не е наложен. Има една дефиниция от Министерството на социалната политика, но тя далеч не се припокрива с европейската или световната такава. Ние дефинираме "зелените работни места" в един много по-широк спектър. В това число включваме всякакви позиции в компаниите, които водят до оптимизиране на ресурсите, до тяхното по-разумно използване. И имат директен ефект върху икономическата дейност на компаниите. Да не забравяме, че зелената тема е не само полезна за околната среда, но тя има ясни финансови показатели, в които компаниите ако погледнат какво се спестява от тези зелени политики или от тяхното зелено поведение, наистина числата са доста впечатляващи. Така че много е широк спектърът. Може да включва, както ти каза, специалисти, които да се грижат за по разумното разделяне и изхвърляне на отпадъците. И се стига до продуктови мениджъри, които отговарят за цели вериги и производствени линии, в които наистина спестяването на ресурси, оптимизирането на ресурса в големи количества води до сериозни финансови индикатори. Така че може абсолютно всичко в инженерна насока, в архитектурна насока, има вече така наречените архитекти, които правят зелени сгради или сгради с нулево потребление, близо до нулевото потребление. Във всеки един сектор на икономиката се появяват подобни позиции. Тоест това е хоризонтална тенденция, а не вертикална, да кажеш само един сектор го приема. Има го абсолютно във всички сектори - земеделие, строителство, туризъм. Във всяко едно нещо може да се намери подобен тип квалификация, която да е необходима за развитието на тези професии.

Ще ни кажеш ли малко за компаниите, в които зелените политики не са основна дейност, но ги развиват. Да кажем, че са супер далеч от масовото производство или не ползват много ток, или не ползват много енергия, но имат отношение. Такива хора търсят ли ги, записват ли се, активни ли са?

Да. Имайки предвид, че все пак компаниите в България, една голяма част от тях са в сферата на услугите, тук не става въпрос за директни компании, които са в тежката промишленост или наистина имат голямо потребление на енергия. А примерно банки, застрахователни дружества, въобще компании, които имат голям брой служители, а в същото време нямат сериозна връзка със зелената икономика. Но наистина са приели и следват тенденции и поведение, което е екологично за компанията. В смисъл такъв, че ако имаш 5 000 служители, които си изхвърлят всеки ден по една пластмасова чашка, това са 5 000 чашки на ден. Тоест въвеждайки едно правило да се използват порцеланови чаши, това има огромен ефект в годината. Така че компаниите могат да направят, въпреки че не са директно свързани с екологични теми или нещо подобно в тяхната дейност, могат да направят много. Има редица примери, ние ще ги покажем като примери, какво може да се направи. И в същото време ще го пречупим през призмата, не просто да кажем: ето ги компаниите, правят това и това. А да обясним какви специалисти стоят зад интегрирането на тези политики, кой се грижи за това. Защото да не забравяме, че зад това стоят хора и труда на хора, които опитват да налагат определен тип поведение. Това е целта на събитието.

Марияна, да поговорим малко и за шефовете. Ние сме разговаряли с теб на тази тема - за шефовете на компаниите. От тях много зависи. Ако те са отворени, ще стане. Ако мислят по балкански или ориенталски, може би няма да станат нещата. Разкажи ни за случаи, в които си срещнала отворена врата и случаи, когато са те гледали като зелено изкопаемо. Има ли значение дали шефът на една компания е чужденец?

Има много голямо значение дали компанията е чуждестранна. Тоест дали компанията има чуждестранно участие или е дъщерна компания на по-голямо дружество. Определено от ръководните кадри зависи ужасно много, защото те са тези, които дават насоката за развитие, дават дългосрочната визия. Когато става въпрос за тези теми, те не винаги са свързани със задължения от страна на законодателя. Тоест когато става въпрос за приемане на някаква директива и там трябва да се спазва нормата, всеки я спазва. Но голяма част от тези дейности са свързани с доброжеланието на определени хора.

Пожелателно.

Пожелателно. Ако желаеш, ако смяташ, че е важно и така нататък. И тук вече идва човешкият фактор. Мениджърите на по-големите компании определено бих казала, че имат такова отношение и вярват в това. Разбира се на бизнеса трябва да се покаже и каква е финансовата част. Тоест въвеждайки една регулация или нещо, което да е като правило във фирмата, те трябва да могат да я измерят в пари. Нали това е бизнеса, да не говорим само за екология. Винаги казвам, че трябва да има равновесие между това, което е екологично и съобразно устойчивите теми, и измерението за бизнеса. Тоест нито една компания няма да прави неща, които водят компанията само до загуба. Но е доказано, ние всеки път показваме и статистики в числа, какво могат да спестят те като ресурс и като пари в съответствие, ако приемат определена политика или водят компанията по един устойчив начин. Така че с по-отворените хора винаги се говори много лесно, не е нужно да ги убеждаваш. Въпросът е да им напомниш, че такова нещо съществува.

Разкажи ни за по-задръстените.

Аз не бих ги нарекла задръстени. За съжаление, има компании, които са на ръба на оцеляването.

Тоест зеленото е за по-богатите?

Трябва да имаш ресурс, който да можеш да отделиш. То в дългосрочен план ти се изплаща. Примерно ако го сметнеш в 5 години. Обаче ти трябва да имаш едни пари настрана, които да са свободен финансов ресурс, който ти да вкараш.

Ти трябва да извадиш пари да купиш 5 000 порцеланови чашки да дадеш на служителите си. Но това ще ти се изплати, тъй като ти няма да купуваш всеки месец от пластмасовите. И в течение на 5 години ти няма да купуваш пластмасови чашки и така в крайна сметка ще спечелиш.

Ще спечелиш и в същото време ще помогнеш и на околната среда, защото няма да произведеш отпадък. Така че ето го - това е най-нагледния пример. Но все пак трябва да имаш някакъв свободен ресурс. А в момента има много компании, по-скоро малки и средни, които са на ръба. Как да платят осигуровките и заплатите на служителите си, което е далеч по-важно от едни чашки. Или темите, които ти отиваш да им разказваш там и те ти казват: добре, много е хубаво, много искам да се включа, но в момента не мога. Така че такава е ситуацията в случая. Не става въпрос дали си задръстен. Има и такива, но нещата по някой път отиват на екзистенциален минимум.

Разбрах. Не са само зелени, но и бели.

Да, точно. Минават и през други нюанси.

Още веднъж къде, кога и какво ще представлява събитието? Ще има ли лектори? Обявяваме го като уорк шоп. Ще има хора, на които ти имаш довери и екипът на „Клийнтех", които каните често да поговорят на студентите и на преподавателите

Ще има съответно два основни панела. Първоначално ще има едно откриване, на което сме поканили представители на трите държавни институции, които са отговорни за тези политики - Социалното министерство, Министерство на околната среда и водите и Агенция по заетостта. Само искам да вметна, не го казах в началото, но проектът е финансиран от МОН програма "Младеж в действие", което ще рече, че Министерство на образованието също се включва. Тоест слагаме на едно място 3 министерства и една национална агенция, които откликнаха и ще изпратят представители. Това е много важно. Бизнесът е бизнес, но държавата трябва също да е там.

Да, често я критикуваме, тук да я похвалим.

Да похвалим, да. Ще имаме представители от тези институции, след това ще имаме представители - 12 мениджъра на компании от 6 сектора. Разделили сме ги на 6, за да е малко по нагледно какви специалисти се търсят - сектор "Строителство", сектор "Обработка на отпадъци, сектор" Енергия", сектор "Услуги" и така нататък. Програмата на събитието може да бъде погледаната на нашия сайт. Ще има една алея на "зелените професии", където тези мениджъри, в неформална обстановка, ще могат да представят вече в разговор с кандидатите, да дискутират теми и възможности за кариера на определени отворени позиции в компаниите или нещо подобно. Това може да привлече кандидати. Имаме около стотина регистрирани участника вече. И последния панел, последната част ще има едночасово представяне от страна на 7 университета в България, на техните магистърски програми. Защото смятаме, че трябва това да бъде по някакъв начин популяризирано. Наистина водещи университети. Няма да изброявам имена. Всички големи университети вече имат такива специалности. Техническият - в по-техническа насоченост, имаме университети като УНСС, които са насочени към икономика и развитие на икономиката, имаме специалности, които са насочени към екология, вече в чистия и вид. Така че има страшно много неща, които се развиват. И в последните 3 години всички тези, така да ги кажа основни актьори - институции, бизнес, образование, също са усетили, че това е много важна тема и трябва да бъде развивана.

Какви са нагласите на студентите за кариерно развитие в тази насока? Тези дни студентите, или поне част от тях, са на друга вълна.

Аз също се учудих, но определено има хора с такива интереси и искат да работят по специалността си, тоест в тази тема. Трудно намират работодатели, които дефинират подобни професии, Защото в момента се появяват нови професии, които чисто административно не са вкарани в класификатора на професиите. Тоест като кажеш мениджър околна среда или нещо подобно, това не съществува все още в неговия класификатор, който се приема от Министерството на социалната политика. И е много трудно да намерят студентите специалността, която да отговаря на тяхната квалификация. И от тук тръгват много проблеми. Затова смятаме, че трябва да се говори за това, за да може и самите компании да започнат точно да формулират такива специалности. Да могат и студентите лесно да се ориентират. Ще останеш учуден от факта, че имаме български студенти, завършили в чужбина подобни специалности, които там са с години налагани, които искат да се върнат тук в България, искат да приложат знанията и уменията си. И се обаждат, питат какво се случва, какви компании ще има на събитието. Така че не е за подценяване тази насока и това ни е първия подход, първата стъпка. Но на пролет, ако продължи този интерес, планираме нещо доста по-мащабно пак по темата "зелена кариера", "зелени работни места".

Достъпът ще е свободен?

Достъпът ще е свободен. Трябва все пак да се направи регистрация, която може да се направи на сайта на „Клийнтех" , както и на сайта на Green Academy („Грийн академи"). И на двете места има информация за събитието. Датата е 28 ноември. Събитието започва в 9.30 часа сутринта и ще продължи до към 15.30 - 16 часа в Бета хаус, София. Там сме подготвили и тази алея - " Зелена кариера", има и по-интерактивна част. Интересно ще е за всички, дори и да не са студенти, а хора, които биха искали просто да научат повече било то за образование, било за работа в тези сектори. Да заповядат. Ще се радваме да ги видим.