Учредяват обществен съвет към Регионалния инспекторат по образованието
Учредяват обществен съвет към Регионалния инспекторат по образованието / Sofia Photo Agency, архив

Обществено-консултативен съвет ще бъде учреден към Регионалния инспекторат по образованието във В. Търново. Учредителното събрание е насрочено за 28 ноември от 14,00 часа в сградата на инспектората. Съветът се създава, за да подпомага началника на инспектората при формиране на позиции, становища и приемане на инициативи в областта на образованието и науката при спазването на принципите на публичност и прозрачност.

Обществено-консултативният съвет ще обсъжда и дава мнения по проблемни теми, свързани с образованието, като изработва и предлага конкретни инициативи. Съставът на Съвета ще включва председател и членове, от които по един човек от всяка представителна организация на работниците и служителите на областно ниво; от всяка представителна организация на работодателите на областно ниво; представител или представители на Националното сдружение на общините в Република България.

В Съвета могат да участват и юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи общественополезна дейност, свързана с предучилищното възпитание и подготовка, училищното образование, професионалното обучение от областта. Място в учредяващата се структура намират и национално представителните организации на хората с увреждания на територията на областта, както и представител на областния управител.

Организациите, отговарящи на изискванията за включване в състава на Съвета, трябва да заявят писмено желанието си за участие и да посочат свои представители в срок до 22 ноември в Регионалния инспекторат на образованието.