Продължава спадът в детската престъпност
Продължава спадът в детската престъпност / Дарик Добрич

През 2013 година се запазва тенденцията към спад в броя на възпитателните дела, заведени срещу деца, извършили престъпление, съобщи пред Дарик Наталия Франгова - секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. От началото на годината до момента са заведени 46 такива дела, при 58 през 2012 година, 67 през 2011-та и 83 през 2010 година. Франгова обяснява спада със засилените мерки за превенция на детската престъпност.

Основните случаи на престъпни действия на малолетни и непълнолетни са кражби, шофиране без книжка, хулигански появи – най-често чупене на стъкла на сгради или повреждане на автомобили. През 2013 година няма заведени възпитателни дела за особено фрапантни случаи, какъвто беше този с тримата гимназисти, гаврили се с портрети на бележити българи през м.г.

През тази година има само един случай на наложена най-тежка възпитателна мярка – настаняване във възпитателно училище – интернат. Тя е постановена на малолетно момиче заради много кражби и бягства от дома, очаква се Районният съд да потвърди наказанието. В момента три деца от община Добрич са настанени в такива институции.

Най-често през тази година е прилагана мярката „поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател”. Друга част от децата, извършили противообществени прояви, се задължават да участват в програми и консултации за преодоляване на отклоненията в поведението. Прилага се и мярката „полагане на обществено полезен труд”, в рамките на 20 или 40 часа. Тази година са разглеждани 10 такива дела, а малолетните са работили в зоопарка и в училищата си.

През 2013 година има два случая на глобени с по 200 лева родители за безотговорност и липса на контрол, на четирима други е наложена мярка „предупреждение”.

 

Местната комисия вече осма година организира т.н. „Училище за родители”. То се посещава от майки и бащи, които обикновено в съботните дни се срещат с консултанти и психолози, споделят за проблеми с децата си и получават съвети как да потиснат агресията у децата и как да ги възпитават.