В болницата: 4 нови доктори, 2 апарата и материални стимулиране, скоро – и храна
В болницата: 4 нови доктори, 2 апарата и материални стимулиране, скоро – и храна / netinfo
В болницата: 4 нови доктори, 2 апарата и материални стимулиране, скоро – и храна
68186
В болницата: 4 нови доктори, 2 апарата и материални стимулиране, скоро – и храна
  • В болницата: 4 нови доктори, 2 апарата и материални стимулиране, скоро – и храна

Четирима нови доктори, два нови апарата, нова методика за материално стимулиране. Това отчете за първите два месеца от управлението си новият директор на МБАЛ4Св. Иван Рилски“ д-р Гечо Жеков. Той анонсира и предстояща оптимизация на  болничните отделения, съобщи и за обявената вече процедура за осигуряване на храна за пациентите.

В болницата 4 нови доктори 2 апарата и материални стимулиране скоро  и храна
netinfo

До 6 януари е срокът за подаване на документи по обществената поръчка за доставка на храна в разградската болница. Срокът на договора с победителя ще е за една година, прогнозната стойност на доставяните 108 артикула е 392 000 лв. Храната ще се разсипва в кухните в болничните отделения – обясни д-р Жеков.

Д-р Жеков анонсира, че предстои и закупуване на нова апаратура. Със средства от болничния бюджет вече са закупени: операционна маса за АГ-отделението за 24 000 лв. и подвижен рентгенов апарат „Кугел” за 20 000 лв. Пари за следващите нови апарати ще се настоява да отпусне Министерството на здравеопазването, 650 000 лв. трябват за дигитален рентген, а 400 000 лв. за стерилизационна апаратура.

След Нова година предстои оптимизация на отделенията – анонсира д-р Жеков. Не обяви конкретните параметри, но намекна, че става дума за Инфекциозно отделение и Пневмофтизиатрично.

Инфекциозни болести и туберкулоза вече не са така срещани заболявания, че да се налагат цели отделения, ще се превърнат в консултантски центрове и кабинети – обясни той.
Предстои още пребазиране на отделения след съответни ремонти. Патологията и микробиологичната лаборатория ще се преместят в централната сграда, където са били бившите перални. Психиатричното отделение също ще се мести. Спестените средства от пребазирането ще се използват за купуване на още нова апаратура.

Д-р Жеков се похвали и с кадровата си политика. Четири са засега новите имена сред лекарите в МБАЛ“Св.Иван Рилски“ – патоанатомът д-р Калчев, кардиологът д-р Иванова, педиатърът д-р Савова и анестезиологът д-р Петков. Има обаче още вакантни постове – призна д-р Жеков.

От щат 133 лекари обаче вакантни са 31 позиции.  Медицинските сестри, акушерки и лаборанти трябва да са 297, а са 248.

В начална фаза на реализация е още една нова идея на болничната управа – прилагане на нова методика за допълнително материално стимулиране.. То ще е различно за всяко отделение. Началниците имам план за приходи и разходи, при преизпълнение на приходите и подобряване на разходната политика, спестените средства се делят на 2: 50% са за болничния бюджет, а останалите – за допълнително материално стимулиране, което ще се разпределя на 3 месеца.