Т. Дончев: Всяка партия, която опита да прегърне протеста, би го задушила
Т. Дончев: Всяка партия, която опита да прегърне протеста, би го задушила / снимка: Sofia Photo Agency
Т. Дончев: Всяка партия, която опита да прегърне протеста, би го задушила
68174
Т. Дончев: Всяка партия, която опита да прегърне протеста, би го задушила
  • Т. Дончев: Всяка партия, която опита да прегърне протеста, би го задушила

Всяка политическа сила, която опита да прегърне протеста, би го задушила, коментира в ефира на Дарик депутатът от ГЕРБ и бивш министър в кабинета „Борисов" Томислав Дончев. Той поясни, че въпреки решението на ГЕРБ да напуснат пленарната зала заради протеста и напрежението около сградата на Народното събрание, той и колегите му са в НС и няма да допуснат бюджета за догодина да мине тихомълком.

"Подобно напрежение е крайно смутително и при всички случаи аз не виждам как парламентът, правейки се, че нищо не се е случило, би могъл спокойно да продължи работата си", каза Дончев, като допълни, че действително темите, които се обсъждат там са важни.

По думите му трябва да има реакция на "по същество абсурдната ситуация", в която се намира страната. "Не може да се допуска такова крещящо противоречие между вън и вътре. Вън да ври и кипи, а вътре да е тихо, спокойно и почти безметежно", каза депутатът. Според него логичната реакция в ситуацията е напускане на залата, което от ГЕРБ вече направиха, като обаче избраници от партията, които имат отношение по обсъжданите точки в пленарна зала, са останали, за да се изкажат. Дончев увери, че ГЕРБ са в готовност обсъждането на бюджета да не мине тихомълком.

Народният представител е категоричен, че прякото асоцииране с протеста от която и да е политическа сила, в това число и от ГЕРБ, би го унищожило. Дончев обаче сподели в радио ефира, че симпатизира на всички цели, споделени от младите хора пред Народното събрание. Но прякото ангажиране на политици би му направила лоша услуга, подчерта той.

"В нормална ситуация това Народно събрание, ако не да се къпе в любов, поне би трябвало да се радва на някакво спокойствие. Абсурден е този парламент, който трябва да работи все едно държавата е в режим на военна ситуация и да бъде обграден и охраняван от собствените си граждани", коментира Томислав Дончев. Той допълни, че всички политици имат един колективен грях за разпалването на агресията по улиците, като призова да не се спори да това на кой какъв е делът в този грях.

Пред Дарик Томислав Дончев подчерта, че има много въпроси по бюджета за 2014 г. Една от резервите му е свързана с планираните от кабинета 500 млн. лева, които ще влязат във фонд за регионално развитие.

„Това е само на пръв поглед европейска инициатива, защото правителството ни предлага да му дадем доверие то само да преценява как да разходва тези пари. Въпреки че съм доверчив по природа, не съм склонен в аванс да дам доверие на властта да харчи тези пари по начин, по който намери за добре", коментира още Дончев.