Община Враца - в златната среда в рейтинга по прозрачност
Община Враца - в златната среда в рейтинга по прозрачност / Дарик Враца

Семинар „Достъп до информация – практики и проблеми“ организира днес във Враца Програма достъп до информация. Участват изпълнителният директор на Програмата Гергана Жулева,  адвокат Кирил Терзийски, представители на различни институции, кметства и неправителствени организации от областта.

Гергана Жулева представи резултатите от проучване за прозрачността на институциите, проведено от 7 до 25 януари тази година. В него са обхванати 16 министерства, 28 областни управи, 99 различни териториални звена, 73 държавни комисии и агенции, 263 общини, 7 независими органи на власт, НОИ и НЗОК. Проучването се основава и на отговора, получен в Програмата на подадено на 7 януари заявление за копие на последния по време договор за обществена поръчка от 2012 година. Според получените данни по-бързо отговаряли по-малките общини в сравнение с по-големите. Най-висока оценка в проучването е получила Община Добрич – с 65 точки от общо 78,5.

Община Враца - в златната среда в рейтинга по прозрачност
netinfo

За сравнение община Враца е получила 33 точки, като и до момента не е отговорила на заявлението за копие от последния договор. Това я нарежда на 114 място в рейтинга на 264-те общини.

От общините във врачанско като „най-прозрачна“ може да се определи Община Козлодуй, класирана на 6-то място в страната, следвана от Община Криводол – 15-то място, Община Мездра – 26-то място, Оряхово – 107-мо място, Роман – 123-то място, Мизия – 149-то място, Бяла Слатина – 180-то място, Борован – 208-мо място и Хайредин – на едно от последните места в страната – 255-то.

 

Следобед семинарът продължава с представители на медиите.