Ден на паметта в Тамарино
Ден на паметта в Тамарино / Общински пресцентър Стралджа

Всяка година на 11 ноември, винаги точно в 13.00 ч., в парка на стралджанското село Тамарино, пред паметника на загиналите за свободата на България, група англичани се събират, за да отбележат най-специалния ден за Великобритания – Деня на паметта. Присъстващите мъже - ветерани от кралския британски легион и техни приятели изпълняват един и същ ритуал на почит към онези поданици на кралицата, които в битки са загубили живота си. Задължително английската общност, в която присъстват англичани, живеещи в селата Тамарино, Саранско, Войника, Леярово, канят и кметския наместник на Тамарино Недялка Влаева.

Мъжете традиционно са облечени в парадните военни английски униформи, жените, в по-голямата си част, са в черни костюми, всички носят на ревера хартиени червени макове - отличителен знак на почит към загиналите, звучи парадна музика за почест и всички остават мирно една минута.

След това пред каменния обелиск са поставени кръстове и  хартиени венци от червени макове.  Чете се слово за онези, които умират по бойните полета на двете световни войни, както и за бойците, загинали  в Афганистан, Ирак, Виетнам.

В ролята на главнокомандващ е полк. Тери Уинтър, който от години живее в Зимница, съобщава Надя Жечева от общинския пресцентър. Суровият му вид прикрива едно голямо и топло сърце, в което носи мъката по загиналите приятели. Тери има трудна и интересна съдба, за която много може да се говори. Самият факт, че от 16-годишен е в армията, е достатъчен, за да изпита човек респект към него. Вили и Тими са офицери от военноморския флот на Англия, те са тези, които стоят начело на импровизирания парад в чест на приятелите-воини. До тях са Боб и Трейси,  Йен и Патриша,  Дейвид и Сю, Вера и Брайън, Глин и Лин, Били и Джаки.

Ден на паметта в Тамарино
netinfo

„Здравейте мои приятели! Как сте? Радвам се да ви видя, въпреки болката днес”, рецитира участник в срещата. Моли ги да поставят ръка на камъка, да потушат мъката. „Техните мечти бяха много, за тях е днешният ден, за тях е поклонът, за тях са сълзите, за тях е мъката, за тях е споменът…”

 

По традиция англичаните събират всяка година свои дарения – приходи за ветерани от войните.