258 млн. са изхарчени за бежанците, заяви Ангел Найденов
258 млн. са изхарчени за бежанците, заяви Ангел Найденов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

"На 258 милиона лева възлизат средствата, които до момента държавата ни е изхарчила за бежанците. По линия на европейските фондове за подпомагане на държавите, които изпитват миграционен натиск, са получени 6 милиона евро плюс техническа помощ".

Това съобщи в Перник военният министър Ангел Найденов.

По думите му през декември се очаква допълнителен финансов ресурс.

Найденов определи предоставените средства от Европа като "една много малка част от необходимия ни ресурс, тъй като ще са ни нужни стотици милиони левове".

Министърът уточни, че другият източник е държавният бюджет, тъй като трябва да се помисли и за социалната интеграция на чужденците, които ще останат в страната ни.

България затяга режима по границата за нелегални имигранти, като за целта се изгражда съоръжение от телена мрежа с височина 3 метра и дължина 33 км в района на Елхово.

Там теренът е силно пресечен и видеонаблюдението е затруднено. Целта е да се възпрепятства нелегалното преминаване на границата и пренасочването на бежанския поток към ГКПП.

До приключването на съоръжението в тази част на южната ни граница е засилено полицейското присъствие с над 1100 униформени.