На ресторант в Морската градина – само пеш
На ресторант в Морската градина – само пеш / Дарик Варна, архив
На ресторант в Морската градина – само пеш
68125
На ресторант в Морската градина – само пеш
  • На ресторант в Морската градина – само пеш

Пълна забрана за движение на автомобили се въвежда в Морската градина. От днес влиза в сила  заповедта на кмета, която забранява достъпа на коли в парка. Новото е, че собствениците и наемателите на имоти ще трябва да оставят автомобилите си извън Морската градина. Посетителите на крайбрежните ресторанти също ще бъдат принудени да стигат пеш до заведенията.

Без ограничение в парка ще могат да се движат коли на МВР, спешна помощ и пожарна. Право на достъп ще имат и автомобилите на ВиК и Енергото при отстраняване на аварии. Свободно в Морската ще могат да се движат също автомобилите на общинските екипи за контрол, както и машините за поддръжка на инфраструктурата и на зелените площи. Зареждането на заведенията ще става само  между 5 и 8 сутринта, като часовете може да бъдат променени. Разрешен е и достъпът на моторни превозни средства, обслужващи „Карин дом“. Забраната обаче остава в сила за Логопедичната градина. „Нека да си организират алтернативен транспорт“, коментира за конкретния случай кметът Иван Портних.

Всички пътни артерии в парка имат статут на алеи, а по тях по закон е забранено движението на автомобили.

„Още от 2007 г. ситуацията е такава. Алеите са държавна собственост и не предполагат движение по тях. Вече стъпката оттам нататък е инициатива на областния управител, който да промени статута на алеите в кадастралната карта“, уточни градоначалникът.

Контролнопропускателните пунктове ще бъдат премахнати. „Нелепо е да има КПП-та и да ангажираме полиция, защото и тя струва пари на данъкоплатеца. Затова пък се надявам, че ще има много строен режим за глобяване“, добави градоначалникът.
Контролът ще се осъществява от служители на Областната дирекция на МВР, а санкциите за нарушителите е от 50 до 500 лева.

Кметът и неговият заместник Пламена Маринова изразиха надежда, че този път заповедта няма да падне в съда. Документът е изготвен изцяло на базата на нормативните изисквания и не би трябвало да бъде оспорен от магистратите.

Репортаж по темата можете да чуете ТУК