АЕЦ „Белене продължава да е много печеливш проект, смята Първанов
АЕЦ „Белене продължава да е много печеливш проект, смята Първанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Ако бързо не решим въпроса и не дадем зелена светлина за новата АЕЦ „Белене", ни чака енергиен микс, който няма да е добър с оглед на бъдещата цена и за населението, и за бизнеса, така че друга алтернатива няма".

Това коментира Георги Първанов в Плевен по време на енергийна дискусия.

"Моята призивна теза е, че няма време и всяка забава оскъпява АЕЦ"Белене", заяви той и уточни, че според него това продължава да е един много печеливш проект.

„Обявената тези дни нова ядрена централа във Великобритания ще струва 18 милиарда паунда. Времето е изключително важно", каза още Първанов.

По думите му има много обосновани предложения за развитието и на други мощности като нови блокове на територията на ТЕЦ „Марица Изток-2" и възобновяемите енергийни източници.

„За ядрената енергетика, за разширяване на газопреносната мрежа, включително и за нашия собствен добив, за търсенето и развитието на интелигентни мрежи в развитието на енергетиката и това, което беше по-малко коментирано - това е моят акцент на финала. Търсенето на нов подход към професионалното ръководство на енергийните структури на дружествата и на монополите, защото голяма част от причините за проблемите в нашата енергетика идват от партизирането и от лобизма, който съществува в този сектор по време на целия преход", каза още Първанов.

Той сподели, че това не е само негово мнение, но и на много експерти, според които нещата се развиват в негативна посока и това ще влияе върху потреблението на енергия у нас.

„Плевен е сърцето на българския добив на нефт и газ, през нашата територия предстои да бъдат изградени Южен поток и централата в Белене", заяви Румен Петков по време на дискусията.