72 000 коли са минали през новата онлайн проверка за платен данък МПС
72 000 коли са минали през новата онлайн проверка за платен данък МПС / Sofia Photo Agency, архив
72 000 коли са минали през новата онлайн проверка за платен данък МПС
68101
72 000 коли са минали през новата онлайн проверка за платен данък МПС
  • 72 000 коли са минали през новата онлайн проверка за платен данък МПС

Около 72 000 автомобила със софийска регистрация са минали през новата онлайн проверка за платен данък МПС при преминаване на годишен технически преглед. Данните са на Столичната община и бяха представени от заместник-кмета по финансите Дончо Барбалов във връзка с действащата от 25-ти септември система за проверка на платения местен данък.

42-ма собственици на автомобили не са успели да преминат прегледа, а други 10 хиляди шофьори подлежат на допълнителна проверка относно заплащането на данъка. Дончо Барбалов посочи, че всички пунктове за технически прегледи в страната са свързани със системата на Столичната община и могат да направят този вид справка.

При влизане в пункта за годишен технически преглед всеки шофьор предоставя лична карта и талон на автомобила, чрез които служителите проверяват онлайн дали данък МПС е платен. Проверката отнема около минута, разказа Сашо Миланов, служител на един от пунктовете в София: „Системата не позволява да се пусне автомобилът без платен данък. Прегледът не може да продължи".

В случай, че системата покаже неплатен данък, а той вече е платен, собственикът трябва да покаже документа, издаден от общината, който се сканира и дава зелена светлина за продължаване на прегледа. Запазва се и възможността на шофьора да покаже хартиен документ, което отваря вратички за измами, обясни заместник-кметът Дончо Барбалов: „За съжаление в някои пунктове не са достатъчно коректни хората, които работят там. Имаме човек, който е минал с документ за това, че си е купил винетка. Друг - с преводачески услуги. Третият случай е за платен данък МПС в друга община, но това са всички случаи, които се знаят. Знае се в кой пункт, знае се коя кола. Очаквам от Автомобилна администрация да вземат мерки и да санкционират пунктовете, където са извършени такива нарушения".

По данни на общината от началото на годината досега собствениците на автомобили с платен данък са с 38 хиляди повече в сравнение с миналата година.