Депутатите от ГЕРБ няма да участват в избора на заместник на Бисеров
Депутатите от ГЕРБ няма да участват в избора на заместник на Бисеров / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бойко Борисов съобщи, че във вторник депутатите от ГЕРБ няма да се регистрират в парламента, тъй като първа точка в дневния ред е избирането на заместник-председател на парламента на мястото на Христо Бисеров.

„ГЕРБ няма да участва в избор, обслужващ задкулисието, докато ДПС не даде политически отговор за Христо Бисеров", заяви Борисов в Стара Загора.

"Във вторник ще видим дали този път „Атака" ще гласува пряко за човека на ДПС за заместник-председател на парламента, каза Борисов. „Докато народът гласува за БСП, ДПС и „Атака" - нищо няма да се оправи. Докато „Атака" държи БСП и ДПС на власт, ГЕРБ е единствената партия, която проби бастионите на ДПС. На последните избори над 2500 души в Гърмен гласуваха за ГЕРБ, въпреки заплахите от ДПС. Как е възможно - Местан да говори, че не знаел нищо за Бисеров, след като Местан и Бисеров са един уникален тандем в Народното събрание? Те са едно цяло.

Йордан Цонев и Бисеров са внесли закон за офшорките заедно. Сигурен съм, че сега Бисеров много го боли от случващото се, защото той беше човекът, който ни питаше нас, в парламента - „боли ли като ни вадят зъбките". Тези хора, със своите действия, отвращават все повече хора. Натискът от ДПС върху елегантната дама БСП, е чудовищен. Дамата се гърчи, в страшни конвулсии. Всички министри са на ДПС, БСП имат само един - Ангел Найденов", коментира още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Христо Бисеров подаде оставка на 3 ноември като заместник-председател на парламента, заместник-председател на ДПС и председател на правната комисия. Той подаде и заявление за напускане на парламента и на 7 ноември народните избраници прекратиха пълномощията му и като депутат.

Мотивите му бяха единствено лични и не от политическо естество.

В деня, в който парламентът прекрати депутатските му правомощия, стана ясно, че Христо Бисеров е разследван за пране на пари и данъчни престъпления. Сигналът е стигнал до прокуратурата от ДАНС няколко дни след като Бисеров обяви, че се оттегля от постовете си. Държавното обвинение е установило как той е превеждал и теглил крупни суми от сметки на Сейшелските острови. Делото се води и срещу доведения син на Бисеров Ивайло Главинков.

Освен за пране на пари и данъчни престъпления Бисеров се разследва и за документно престъпление - представяне на невярна декларация пред Сметната палата. В данните от ДАНС се съдържа информация за преводи на щатски долари и евро от банкови сметки на една европейска държава към друга. Титулярите Бисеров и Главинков освен това отваряли депозити и теглели пари от сметки на фирми, намиращи се на Сейшелите.