Студентите организират „Поход на справедливостта”
Студентите организират „Поход на справедливостта” / снимка: БГНЕС, архив

Студенти, недоволни от управлението на страната, ще се съберат в 11.00 часа пред сградата на Ректората на Софийския университет в неделя, за да се включат в „Поход на справедливостта".

Протестът ще протече под призива: "Ако не искате да продължавате да живеете както досега: Протестирайте, Окупирйте, Стачкувайте!".

Младите хора очакват да бъдат подкрепени, както от свои колеги от други градове на страната, така и от учащите в чужбина.

В същия час и място започва и второ шествие на преподавателите, подкрепящи окупацията. Тяхната инициатива е под наслов „Повече така не може". В подписка в подкрепа на окупацията са се подписали 4270 души и над 600 преподаватели.

В 17 ч. на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски" ще започне и концерт "Вдигни очи: стоп на псевдопрехода", в който ще участват Ваня Костова, Васко Кръпката, Валди Тотев, Група 7, от Тоника - Милица, Ралица, PIF, Драго и Ева, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Шкумбата и др.

Представители на „Ранобудните" обявиха, че ако министър-председателят Пламен Орешарски подаде оставка, те ще прекратят веднага протестните си действия. Коментарът бе по повод на оплакванията от техни колеги, че заради окупацията е възможна нулева учебна година в университетите.

Междувременно студентите поискаха и оставката на ректора на УНСС проф. Стати Статев. Това обяви Румен Стоев - студент по право по време на пресконференцията. Причината е отношението на Статев към учащите в УНСС, подкрепящи окупацията.

Младежите оповестиха и специална декларация за визията си за образованието. Те продължават да искат нов морал в политиката, но според тях не може да има нова политика без политически образовани и независими граждани. Затова образованието е ключовият елемент от новия обществен договор, за който се борят. Искането за будно и критично гражданско общество означава искане за различна образователна система, се посочва в декларацията, предава БТА.

Студентите очертават виждането си за образованието на бъдещето, което трябва да бъде насочено към изграждане на интелектуално независими и критични личности. Според тях сегашната образователна система цели само механичното възпроизводство на факти, създава йерархии и култура на подчинение.

Те си представят образованието като интегриращо, различните предмети да се подпомагат един друг - например да се изучава биология и чрез художествени занимания, а преподавателите да включват учащите в научни проекти. По-голяма ученическа и студентска автономия, достойно заплащане за учителите и преподавателите и бюджет за образование над средноевропейските нива са другите искания на студентите.

Цялата декларация за образованието може да прочетете ТУК

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът - напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

Акцията на студентите от Алма Матер е подкрепена от техни колеги в много университети в столицата и страната, хиляди преподаватели и обикновени хора.